Бурун-Кая – «художня майстерня» стародавньої людини

VoloksboR's picture
  • Теги:
    • Скала,
    • Грот,
    • Гора,
    • Natural objects,
    • Petroglyph,
    • Archeology

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineCrimeaКуйбишеве (Бахчисарайський р-н)
Description

Бурун-Кая (Гора-Ніс – кр.-тат.) – гора, що височиться над с.Куйбишево Бахчисарайського району й через своє характерне окреслення прозвана туристами «Утюг», приховує у своїх скелях два стародавніх зображення.

Перше – це невеличка фреска, що складається з двох малюнків і умовно називається «Полювання на бика». Сказати чітко, що саме тут зображено, досить важко.

Перший малюнок – це поза сумнівом бик – тварина намальована досить розбірливо. На бику верхи сидить людина яка в піднятій руці тримає спис. Друга фігура викликає багато питань. На перший погляд вона схожа на два трикутники встановлені один на інший. Але якщо придивитися пильніше можна розгледіти фігуру людини з розпростертими в сторони руками, яка вдягнена у довгий підперезаний на талії балахон. Не виключено, що це зображення шамана.

Численні стародавні народи поклонялися бику як уособленню могутності й нестримної сили. Крім того, дикі бики були в ті часи об’єктом полювання, а для примітивних культур характерне таке дивне явище як поклоніння й полювання на ту саму тварину. Культові обряди з використанням биків були дуже розповсюджені в стародавні часи. Щось подібне, напевно, зображене й на цій фресці, оскільки довгий балахон більш притаманний шаману, ніж мисливцю.

Малюнки виконані червоною вохрою розтертою на тваринному жирі. Обидві фігури цілком вміщуються в прямокутник 20х25 см.

Знаходяться зображення в невеличкому гроті неподалік носика «Утюга».

Друге зображення – загадковий петрогліф, так званий «Космонавт», також зчиняє безліч суперечок.

«Космонавта» знайшов відомий кримський археолог А.О.Щепинський в 60-х рр. минулого століття. Пам’ятка була описана в наукових працях, але не стала широко відомою. Лише в період після перебудови інформація про загадкове зображення потрапила на сторінки друкованих видань.

Прихильники теорії палеоконтакту одразу об’явили, що стародавні мешканці Криму викарбували на скелі зображення інопланетного прибульця в скафандрі.

Малюнок насправді загадковий. Його схожість із космонавтом у скафандрі безперечна. Куля, що знаходиться на плечах фігури, дуже велика й кругла аби бути головою. До того ж виростає куля прямо з плечей без шиї. Так людей навіть діти не малюють! А ось шолом ця куля дуже нагадує. Навіть характерний комір, що завжди присутній між скафандром і шоломом, промальований!

Іще одна загадка «Космонавта» полягає в тому, що він дуже нагадує зображення «круглоголових», що знайдені в пустелі Сахара на плато Тассілі. Цих «круглоголових» теж часто наводять як доказ палеоконтакту. Порівнюючи «Космонавта» з тассілійськими малюнками захоплені уфологи зазвичай застосовують епітети: «схожість вражає», «точна копія» тощо. Це, звичайно, перебільшення, але схожість дійсно є.

Втім, не всі поділяють захват з приводу таємничого зображення. Скептики заперечують: «Доведіть, що це не підробка, що малюнок дійсно стародавній, а не виконаний якимось жартівником, що він його змалював з книги Анрі Лота «У пошуках фресок Тассілі»!».

Головним аргументом на користь автентичності «Космовавта» слугує те, що його першовідкривач А.Щепинський – авторитетний археолог – вважав петрогліф оригіналом і датував його 1 тис. до н.е. Виявлений він був в 60-х роках, а трохи раніше, у 50-х роках, були відкриті фрески Тассілі. Однак, переклад книги А.Лота вийшов у нашій країні лише у 1976 році, тобто після того, як наш «Космонавт» вже був відомим.

Вирішити спір міг би аналіз лишайників, що вкривають петрогліф. Якби вдалося визначити їхній вік – це поставило би крапку в багаторічній суперечці.

Петрогліф знаходиться на самісінькому краю мису – в останньому гроті зі скельної площадки якого відкривається захоплюючий краєвид на долину й навколишні гори.

Джерела:

1) Ена Ал.В., Ена Ан.В. Куэсты Крымского Предгорья. Научно-популярный очерк-путеводитель. – Симферополь: Н.Оріанда, 2010.

2) Путеводитель для друзей .

0
Your rating: None

Back to top