м. Київ. Будинок № 33 по вул. Нижній Вал.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionКиїв
Description

У 1907 і 1911 на території садиби були великі пожежі. 1908–12 замість споруд, що згоріли, збудовано триповерховий цегляний будинок, що стоїть в ряді забудови вул. Нижній Вал, чотириповерховий цегляний флігель, цегляний сарай. Головний будинок садиби триповерховий, цегляний, у плані прямокутний, односекційний, оформлений у стилі ренесанс. Пам’ятка архітектури.

Композиція головного фасаду центрально-осьова. Центр споруди і фланги виявлено тривіконними розкріповками, фланкованими пілястрами з капітелями стилізованого іонічного ордера. На першому поверсі – вітрини й проїзд на подвір'я. На другому й третьому поверхах вікна з напівциркульними перемичками, оформлені лиштвами з пілястрами і замковими каменями у вигляді листя аканта. Фасад пишно декоровано ліпними вставками, підвіконними дошками, багатопрофільним карнизом. Велику роль в образному сприйманні споруди відіграють високі сегментні аттики: центральний з двома горищними вікнами і бічні з прорізами круглих слухових вікон.

Будинок, в якому повністю збереглася архітектурна композиція, відіграє помітну роль у формуванні забудови старої вулиці.

Джерело

How to get to the point: 
Нижній Вал, 33
0
Your rating: None

Back to top