Будинок цивільного губернатора, м. Полтава

butilkavodi's picture
  • Теги:
    • Аrchitectural structure,
    • More than 100 years,
    • House,
    • Grange (Estate)

Mark: +5 / 1 participant / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • UkrainePoltava regionПолтава
Description

Будинок полтавського цивільного губернатора (Старогубернаторський будинок) — пам'ятка історії та архітектури в Полтаві, що знаходиться у північно-східному секторі Круглої площі (вул. Соборності, 38) між вулицями В'ячеслава Чорновола і Монастирською.

Споруджений у 1806–1811 роках в стилі класицизму за типовим проектом 1803 року архітектора Адріяна Захарова. Пошкоджений у 1820 році внаслідок пожежі, згодом відбудований. Складається з центрального П-подібного в плані, триповерхового мурованого корпусу та двох одноповерхових Г-подібних флігелів, симетрично розташованих на кутах ділянки. Споруди об'єднано муром, що має проїзди і хвіртки. Головний фасад центрального корпусу акцентовано ризалітом з пристінним шестиколонним портиком тосканського ордера, що спирається на цокольний поверх. Портик увінчано невисоким горизонтальним аттиком. Первісне планунання було анфіладним, вхід — з дворового фасаду. Інтер'єри відзначалися багатим ліпним декором.
Будинок зруйновано у 1943 році, відбудовано з переплануванням у 19541956 роках за проектом архітекторів І. Шмульсона та В. Явникова.
Зараз у будинку розміщене Управління боротьби з організованою злочинністю УМВС України в Полтавській області.
Джерело.


Reports
Eduard's picture
2 photos
Eduard
0
Your rating: None

Back to top