м. Краків. Кафедральний будинок на Вавелі.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +10 / 2 participants / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • PolandMałopolskie województwoKrakow
Description

Кафедральний будинок, також будинок рорантистів і місіонерів – будинок № 2 на Вавельському пагорбі. Розташований між давнім будинком духовної семінарії і брамою Вазів. Складається з двох будинків: королівської кам’яниці і будинку місіонерів. Королівська кам’яниця побудована в часи Казимежа ІІІ Великого. В 1381 р. в ній було влаштоване зерносховище. Частина будинку у середині  XVІ століття була виділена під житло рорантистам. Друга будівля повстала на межі XІV і XV століття. В 1724 р. перебудована коштом брата Константа Феліціана Шанявського за проектом Каспера Бажанки для розміщення колегії кафедральних місіонерів.

Обидва будинки відреставровані у 1904-1905 роках за планом Славомира Одрживольського під керівництвом Зигмунта Хенделя. Зараз два поверхи будинку займає кафедральний музей імені Іоанна Павла ІІ, а решту приміщень використовують працівники храму.   

Тричастинна п’ятиповерхова будівля виконана в готичному стилі з червоної цегли і в невеликих фрагментах - блоків вапняку. Перед будинком – кам’яний мур, побудований у 1904-1905 роках. В ньому використані фрагменти архітектурних деталей XV і XVІ століть з будівництва храму.

Джерело 

Reports
vv's picture
1 photos
vv
butilkavodi's picture
3 photos
butilkavodi
0
Your rating: None

Back to top