Краків. Королівський палац на Вавелі.

olanko's picture
  • Теги:
    • Palace,
    • Аrchitectural structure

Mark: +10 / 2 participants / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • PolandMałopolskie województwoKrakow
Description

Вавельський палац - один з прекрасних творів польського ренесансу, побудований польськими майстрами під керівництвом Францішека Влоха, Бартломея Береччі і Бенедикта Сандомирського. Форми італійського ренесансу тут доповнені національними польськими мотивами, помітними в оформленні порталів, дверних перемичок, що піднімаються одна над одною колон третього поверху, висунутих звисів даху, карнизів і т.п. Чудове оформлення інтер’єрів палацу. До наших днів зберігся живопис фризів (зокрема кисті Ганса Дюрера), мозаїчна кладка підлог, касетні плафони, ошатні кахельні печі, багаті меблі, цінні картини і портрети. Найчудовішою прикрасою палат Вавельського замку є художні настінні шпалери (Аррас), виготовлені на замовлення короля Зигмунта (Сигізмунда) II Августа, в кількості 356 штук, з яких до наших днів збереглося лише 136.

Нині в палаці відкриті для огляду королівські помешкання та парадні зали, а також розміщені кілька музеїв. Для відвідування відкрита частина першого поверху, де демонструються предмети з королівської скарбниці та арсеналу (польська і західноєвропейська зброя XV - XVIII століть, коронаційні мечі, лицарські обладунки), а також зали другого і третього поверхів східного і північного корпусів будівлі. На другому поверсі західного корпусу представлена Східна колекція.

У приміщеннях першого поверху знаходилися скарбниця і архів, а також кімнати слуг. У залах другого поверху знаходилися житлові апартаменти королівської родини. Одне з найцікавіших приміщень – спальня короля Зигмунта I з розписною стелею і ліжком з балдахіном. На третьому поверсі знаходилися парадні зали, де королі приймали закордонних послів. Стіни Посольської зали вкриті гобеленами, а всередині стельових кесонів знаходяться виліплені голови людей. Одна з найгарніших зал називається Під птахами, стіни якої вкриті шкірою з позолоченим тисненням. У прекрасній сенаторській залі відбувалися прийоми і придворні урочистості.

У колишньому королівському палаці також розташовується Державне зібрання творів мистецтва на Вавелі, основу якого складають картини з колекції Кароля Лянскоронського, котру у 90-х роках ХХ століття передали Кракову його нащадки. Колекція складалася з 122 картин, 87 з яких, в першу чергу італійських майстрів ХІV-XVI століття, представлені у королівському замку Вавель у Кракові.

 Джерело 

 

Reports
vv's picture
2 photos
vv
butilkavodi's picture
12 photos
butilkavodi
0
Your rating: None

Back to top