Пам’ятник Людмилі Гурченко у Харкові

VoloksboR's picture
  • Теги:
    • Monuments,
    • Скульптура (Изваяние)

Mark: +10 / 2 participants / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKharkiv regionХАРКІВ
Description

19 липня 2018р. у Харкові був урочисто відкритий пам'ятник легендарній актрисі театру і кіно, почесній громадянці міста Харкова Людмилі Гурченко.

Висота композиції сягає 7,5 метрів. У нижній частині — фігури 15 персонажів фільмів за участю Гурченко (включаючи "Вокзал для двох", "Любов і голуби", "Карнавальна ніч", "Улюблена жінка механіка Гаврилова", "Рецепт її молодості"), а над ними — скульптура самої акторки.

Автор пам'ятника — харківський скульптор Катиб Мамедов, творець бронзової скульптури Еллочки Людожерки . На створення пам'ятника, за словами скульптора, пішло близько двох років. У цей час автор передивлявся фільми, вивчав фотографії та зустрічався зі знайомими акторки.

Місце для пам'ятника обрали не відразу. В результаті сквер на вул. Трінклера підійшов за всіма мірками – з нього добре проглядається вся композиція монумента. Крім того, в готелі «Харків», який знаходиться поруч, любила зупинятися актриса. Перед відкриттям пам'ятника сквер упорядкували – поклали нове гранітне покриття, встановили лавки, нове освітлення, засіяли газон.

Довідка. Людмила Марківна Гурченко народилася 12 листопада 1935 року в Харкові. У 1943 році пішла в українську школу № 6 (в даний час – Маріїнська гімназія). Школа знаходилася у дворі будинку, де вона тоді жила (пров. Гурченко, 7). Восени 1944 року Людмила Гурченко вступила до музичної школи імені Бетховена. У 1953 році, після її закінчення, поїхала в Москву, де вступила до ВДІКу.

Джерела: 1 , 2 , 3 , 4 .

Reports
dombrovskii_a's picture
4 photos
dombrovskii_a
butilkavodi's picture
1 photos
butilkavodi
0
Your rating: None

Back to top