м. Краків. Будинок Музичної академії.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: +4 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • PolandMałopolskie województwoKrakow
Description

Побудований у 1921-1924 роках за проектом Людвіка Войтицького на потребу фінансово-товарній біржі. Звістка про задуми вибудовування в Кракові через акціонерне товариство «Грудек» разом з Промисловим Банком багатоповерхової будівлі появилася вперше осінню 1921 року. Будівля повинна була стати місцеперебуванням фінансово-товарної біржі і банківських бюро. В порівнянні з тодішньою низькою забудовою центру будинок здавався жителям хмарочосом.

Проект архітектора Людвіка Войтицького, представлений 25 липня 1922 р., передбачав п'ять поверхів і ламаний мансардовий дах. Будинок повинен був мати класицистичний характери, з трикутним тимпаном, візерунковими деталями і чотирма іонічними колонами в центрі фасаду. Вже по початку робіт була проведена корекція, що засновує додатковий поверх і плоский дах. 14 січня 1923 р. наступний проект впроваджував вже шість поверхів і корінфські колони в чотириповерхової ніші. 13 березня 1923 з’явився проект з восьмим поверхом.


В часи окупації тут також була біржа, після війни – спілка господарських кооперативів, а з 1949 року у будівлі розмістився воєводський комітет ПОРП. Після 1993 року проведено ґрунтовну адаптацію і модернізацію будівлі. Розібрані вхідні портали від сторони вулиць Миколайської) і св. Томаша. Операційний зал банку і партійний зал засідань були в концертний зал (150–200 місць) і камерний зал (120 місць), на бельетажі відкрито студію звукозаписів). Тепер тут розміщується Музична академія. 3 червня 1998 року будинок внесений до реєстру пам’яток культури Малопольського воєводства (№ А-1088). 

Джерело 

How to get to the point: 
ul. św. Tomasza 43
Reports
vv's picture
1 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top