м. Краків. Костел Богоматері Сніжної і монастир сестер домініканок.

olanko's picture
  • Теги:
    • Костел,
    • Religious architecture

Mark: +4 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • PolandMałopolskie województwoKrakow
Description

Побудований у 1632-1634 роках для домініканок на місці, відомому як Грудок. До цього тут була оборонна садиба війта Альберта (XIII / XIV ст.), потім невеликий замок Владислава Локотка, а в XVI ст. – палац Тарновських. Згідно історичних джерел, костел побудований як дар за перемогу над турками під Хотином у 1621 році.

Храм був спалений шведами у 1655 році і незабаром відновлений. Він представляє собою барочну зальну будівлю. Циліндричний звід з люнетами прикрашає ліпний геометричний декор. У головному необарочному вівтарі (1931) знаходиться чудотворна ікона Богоматері Сніжної I пол. XVII ст., що прислана папою римським Урбаном VIII. 

Бокові вівтари, амвон и хор відносяться до XVII ст. в невеликому приміщенні, т. зв. Сіонській горниці, зберігся бароковий розпис і картина із зображенням Христа XVIII ст. До костелу примыкає монастир, заснований дружиною войницького каштеляна, Анною Любомирською; він був побудований навколо квадратного внутрішнього двору в 1627-32 рр. на місці колишнього палацу Тарновських. З боку Плантів будівля спирається на колишнью міську стіну з фрагментами башти. Набудівлі з боку Плантів знаходиться картина т.зв. Шведської Богоматері, яка, згідно легенди, захищала монастир від шведських солдат.

Джерело 

How to get to the point: 
ul. Mikołajska 21
Reports
vv's picture
1 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top