м. Чернівці. Будинок з совою.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineChernivtsi regionЧернівці
Description

Високий триповерховий будинок на розі вулиці Горького і Б. Хмельницького. Фасад від вулиці Горького прикрашає зображення сови над дахом верхнього балкону і змій під нижнім. Такі неабиякі зображення красномовно вказують на первинне призначення будівлі – зв'язок з медициною.

Справді, це історичне приміщення Союзу лікарів Буковини споруджено в модному для Чернівців «золотої пори» сецесійному стилі по проекту архітектора проф. Роберта Фітека. На урочистому зібранні Союзу з нагоди відкриття свого корпоративного приміщення, яке відбулося 29 листопада 1907 року, один з виступаючих доктор М.А. Рудник дав таку оцінку цієї будівлі: «Найбільш великої вдячності заслуговують всі безпосередні учасники будівництва, насамперед професор і архітектор Роберт Фітек, на скромні кошти створивши шедевр, простий і разом з тим зроблений зі смаком, доцільний в усіх його частинах, який викликає у відвідувачів гармонічні враження».

В радянський період в цокольному приміщенні «будинку з совою» був пивбар, відомий свіжим пивом. Це було улюблене місце зустрічі студентів університету.

Джерело 

How to get to the point: 
вул. Богдана Хмельницького, 45 / Горького 21
0
Your rating: None

Back to top