м. Чернігів. Курган «Гульбище» на Болдіних горах.

olanko's picture
  • Теги:
    • Mound,
    • Archeology

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineChernihiv regionЧернігів
Description

Курган «Гульбище» — оточений ровом насип висотою 8,5 м та діаметром 22 м, який вперше був розкопаний експедицією археолога Д. Я. Самоквасова у 1872 році. Тоді ,під час розкопок, насип кургану було розкопано на третину висоти, після чого вглиб було закладено шурф-колодязь діаметром у 14 метрів і прорізами зі сходу і півночі. Дослідженнями навколо кургану було виявлено, що у підніжжя кургану знаходились троє ґрунтових сходів.


Однією з перших значних знахідок був шолом чернігівського типу, виявлений у окислій металевій масі на глибині 8 метрів. Він являв собою металеву шапкоподібну основу із мідним верхів'ям, а також мідною напівкруглою бляхою спереду. Інші фрагменти залізної маси виявились залишками кольчуги, злиплими в єдине ціле під дією вогню і подальших процесів окислення.

На місці розкопок також були виявлені поховання чоловіка, жінки і коня. Один із скелетів скоріш за все належав дружиннику. Також були знайдені різноманітні предмети, супутні язичницькому поховальному обряду кремації (жертовний сосуд із баранячими кістками, хутром і т.п. із слідами спалення до покладання в могилу). Побутові предмети, такі як: саманидський диргем ХІ ст., кресало і точило, гребінець, ніж, молоток, цвяхи, залишки дерев'яних відер і бронзового глека. Серед коштовностей були присутні намиста, скляні зливки, золоті і срібні ґудзики, масивні бронзові підвіски, бронзове кільце і срібні поясні пряжки.


Серед різного військового спорядження найбільш вражаючою знахідкою був надзвичайно великий меч — найбільший із знайдених давньоруських мечів. Його загальна довжина з ручкою — 126 см (за розрахунками). Клинок шириною 6,5 см мав довжину 105 см, масивну ручку прикрашали срібні насічки і три ряди каменів.

Для порівняння: у X столітті давньоруські мечі зазвичай мали довжину 85-90 см. Для вільного володіння мечем, знайденому в кургані «Гульбище», воїн повинен був мати зріст не менше 215 см. Про богатирську статуру невідомого дружинника свідчили й інші предмети військового спорядження, знайдені в кургані. Деякі історики, а також і фахівці по древньому озброєнню припускають, що тут був похований билинний Ілля Муромець. Треба, однак, сказати, що підстави для таких тверджень все ж таки є. У багатьох билинах ім'я цього казково сильного богатиря неодноразово згадується у зв'язку з тими або іншими подіями в Чернігові або біля нього.


Заміри розмірів меча не були зняті після розчистки знахідки не піднімаючи меч з поверхні. Під час підняття меча верхня частина леза розкололась на кілька великих фрагментів, а площина леза біля наконечника взагалі розсипалась на крихти іржі. Таким чином, археологам вдалось вилучити і направити на дослідження тільки руків'я (ефес) і фрагменти леза. Існує тільки запис Д. Самоквасова про приблизну довжину меча «немногим более 6 пядей в длину».

Досліджуючи курган, Д.Я. Самоквасов зазначив, що назва кургану є народною. Місцевий житель пояснив дослідникам, що за 20 років до розкопок на верхівці кургану монахи Троїцького монастиря вибрали землю і облаштували земляні лави. Ще раніше верхівка була обкладена цеглою.

Джерело

0
Your rating: None

Back to top