Велика терма, м. Фаселіс

butilkavodi's picture
  • Теги:
    • Technogenic objects,
    • Развалины

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • TurkeyMediterranean RegionPhaselis
Description

Велика терма розташована на Головній вулиці міста, практично впритул до північної стіни Квадратної агори. Оскільки будівля зводилася на території, що вже була досить щільно забудована, ділянка для забудови мала неправильну форму, до того ж головна вісь споруди суттєво відхилена від осі головної вулиці, що спричинило наявність в комплексі будівлі низки приміщень неправильної форми.
Перед входом в терму розташовувався атріумний двір з мозаїчною підлогою, оточений портиками. З цього двору можна було потрапити спочатку в велику залу фригідарію (холодне приміщення), а звідти в витягнуті вузькі зали тепідарію (тепле приміщення) і кальдарію (гаряче приміщення). Приміщення терми були перекриті важкими циліндричними склепіннями. Для підігріву підлоги використовувалася система гіпокаусту, яка частково збереглася.
Стіни терми були зведені з добре тесаних прямокутної форми вапнякових блоків. Цегла та необроблене каміння використовувалося тільки при зведення опор гіпокаусту та склепінь. Будівля була зведена приблизно у ІІ ст. н. е.
Джерело.

0
Your rating: None

Back to top