Пам’ятник Ніколя де Кондорсе в Парижі

vv's picture
  • Теги:
    • Памятники истории,
    • Monuments,
    • More than 100 years,
    • Аrchitectural structure,
    • Скульптура (Изваяние)

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • FranceÎle-de-France (region)Paris
Description

Марі Жан Антуан Ніколя де Каріта, маркіз де Кондорсе (фр. Marie Jean Antoine Nicolas de Caritat, marquis de Condorcet (1743 — 1794) — французький письменник, вчений-математик і політичний діяч. На відміну від інших своїх сучасників виступав за ліберальну економіку, вільну і рівну для всіх освіту, конституціоналізм, а також соціальну рівність для людей усіх рас і рівні права жінок. Його ідеї і праці були сказані, щоб втілити ідеали епохи Просвітництва і раціоналізму, і залишаються актуальними і по сьогодні.
Кондорсе був потомком відомої давньої сім'ї Каріта. На 9-му році вступив до єзуїтської школи , потім в Наваррський коледж в Парижі. У коледжі він показав свої інтелектуальні здібності, і отримав своє перше визнання в математиці.
Кондорсе віддає перевагу науці, на якій він зосередився з 1765 по 1774 роки. Роботи по інтегруванню були добре прийняті французькими науковими колами, і 1769 він був обраний до Французької королівської академії наук. Кондорсе був визнаний в усьому світі і працював з такими вченими як Леонард Ейлер та Бенджамін Франклін. Незабаром він став почесним членом багатьох іноземних академій і філософських товариств зокрема Шведської королівської академії наук (1785), Німецької, Російської та Американської академій наук. У 1777 році Кондорсе обраний секретарем Академії за свої досягнення — серію написаних біографій: Гюйгенса,  Ремера , Тюрго, Вольтера та інших.
На початку своєї діяльності, Кондорсе займався переважно математичними науками, але дружба з Вольтером відвернула Кондорсе від його колишніх робіт і порушила в ньому бажання займатися літературою.
Під впливом Тюрго Кондорсе зайнявся політико-економічними науками. Коли Тюрго був призначений міністром фінансів, Кондорсе зайняв місце голови комітету з зрівняння мір і ваг. У творах цього періоду («Лист хлібороба з Пікардії до протекціоніста», «Міркування про хлібну торгівлю», «Роздуми про панщину» тощо) він розвивав думки про право кожної людини вільно розпоряджатися своєю розумовою і фізичною працею, про свободу торгівлі хлібом, про правильну винагороду робітників, про реформу кримінального суду, свободу друку, про знищення кріпосного права тощо. Кондорсе добре познайомився з внутрішнім механізмом Франції, бачив багато недосконалостей у цьому механізмі, переконався у відсталості паризького парламенту і гаряче повстав проти нього.
Приблизно тоді ж Кондорсе, переконавшись, що монархія не може і не хоче допомогти народу в його бідах, перейшов на бік Республіки.
Кондорсе вперше застосував математичні методи до суспільних наук. У 1785 він опублікував одну з найвідоміших своїх робіт «Міркування про застосування аналізу до оцінки виборів більшістю голосів». У роботі були вперше викладено «метод Кондорсе» — алгоритм голосування, що забезпечує вибір реальною більшістю голосів. Робота Кондорсе поклала початок цілому напрямку математичних досліджень у галузі соціології, психології, політики та економіки.
Після втечі Людовика XVI  Кондорсе заснував першу республіканську газету у Франції. У 1790 році Кондорсе засідав в муніципалітеті, а у 1791 його обрали комісаром національного казначейства. Був обраний в Національний конвент, став його секретарем, а незабаром і президентом. Тут він дуже багато займався організацією громадської освіти.Метою освіти та виховання, за словами Кондорсе, є, з одного боку, повна рівність і рівноправність як чоловіків, так і жінок, а з іншого — розвиток в нас природного інтересу до суспільного блага. Висловлювався проти смертної кари, допускаючи покарання тільки з виправною метою.
При складанні проекту нової конституції Кондорсе грав дуже значну роль. Але Конвент відкинув цей план конституції, давши народу іншу, нашвидкуруч складену. Тоді, Кондорсе надрукував послання до народу, де виставив численні недоліки оприлюдненої конституції і вказував на їх шкідливі наслідки, радячи не приймати її. За оприлюднення цього послання, Кондорсе, був звинувачений у змові «проти єдності і неподільності» французької республіки, був оголошений конвентом поза законом. Після закінчення останньої своєї наукової роботи, за який він визнається родоначальником теорії «прогресу», одним із творців філософії історії, Кондорсе перестав переховуватись і попрямував в околиці Парижа, де був схоплений і посаджений у в'язницю. Там 29 березня 1794 його знайшли мертвим — він отруївся, як припускають, отрутою, яку завжди носив у персні.

Джерело тексту та портрету Кондорсе

Пам’ятник Кондорсе був відкритий у 1894 році. Під час окупації Франції німцями в Парижі 70-80 статуй та пам’ятників було переплавлено, в тому числі пам’ятник Кондорсе. По всій Франції - біля 17000 статуй знищено. У 1991 році пам’ятник відновлено та повернуто на п’єдестал.

Джерело фотографії пам’ятника Кондорсе у 1942 р

 

How to get to the point: 
Франція, Париж, Quai de Conti
0
Your rating: None

Back to top