м. Київ. Будинок № 11 по вул. Малій Житомирській.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionКиїв
Description

Збудований арх. В. Ніколаєвим на території садиби Н. Мейтус. Раніше садиба належала військовому інж.-капітану І. Запорожському, з 1906 – З. Тереховій-Багрєєвій, О. Тереховій-Багрєєвій. На території садиби містилися технічна контора «Маркет і Ко», «Бюро землемірне, межове, меліорації та креслярське З. Малахова».

Триповерховий з боку вулиці, двоповерховий – з боку подвір'я, цегляний, тинькований, у плані прямокутний, односекційний. Перекриття пласкі. На кожному поверсі – дві квартири й дві сходові клітки.

В оформленні головного фасаду використано мотиви неоренесансу. Симетричний фасад має тридільну структуру. Бічні розкріповки на першому та третьому поверхах фланковані пілястрами коринфського ордеру з декоративною перев'яззю. Горизонтальне членування фасаду підкреслено широкими профільованими карнизами та підвіконними фільонками з ліпленим орнаментом. Найбільше насичений декором третій поверх: вікна з напівциркульними завершеннями обрамлені архівольтами з пілястрами в імпостах. Центри архівольтів із замковими каменями акцентовано гірляндами. У ліпленні фасаду використано класицистичні орнаментальні мотиви – меандр, модульйони тощо. У декоративному оформленні порталу застосовано невеликі кокошники. Збереглися дерев'яні різьблені двері та ажурні ґрати балконів.Фасад будинку вирізняється гармонійністю і врівноваженістю, притаманними архітектурі ренесансу.

Джерело 

How to get to the point: 
Мала Житомирська, 11
0
Your rating: None

Back to top