м. Ніжин. Будинок грецького магістрату.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineChernihiv regionНіжин
Description

Будинок грецького магістрату споруджено у 1785 р. Ніжинський Грецький магістрат - орган місцевого самоврядування грецької громади Ніжина – запроваджено за наказом Катерини ІІ. Магістрат мав власну печатку, розглядав всі справи грецької громади і не підлягав контролю місцевої влади. Ніжинські греки були звільнені від оподаткування й виконання державних повинностей. 20 лютого 1872 р. Ніжинський Грецький магістрат було ліквідовано, греки приписувалися до стану міщан, а всі документи передавалися до міської управи.

Будинок грецького магістрату зберігся у первісному об`ємі. Перепланування в середині пов`язані з пристосуванням будівлі під житло. Втрачені металеві ґрати на вікнах першого поверху та оковані металом ставні.

Споруда у стилі бароко, мурована, двоповерхова, із склепінчастим підвалом, прямокутна у плані. З боку дворового фасаду – двоповерхова прибудова, яка виконує роль сходового прогону (первісні сходи віялоподібні з дерева з дерев`яним поруччям). Фасади вирішено лаконічно. По периметру діляться горизонтальним пояском на два яруси. Віконні прорізи – унизу квадратні, горішні прямокутної форми, наличники виконані у характерних для Ніжина барочних формах. У віконних прорізах збереглися металеві крюки від ставень та ґраток. Перекриття першого поверху - напівциркульні склепіння та плоскі, другого – плоскі. Дах чотирискатний, конструкції дерев`яні, покриття – металеве. Пам`ятка – рідкісний зразок адміністративної будівлі 18 ст., що зберігся до наших днів.

Пам’ятка архітектури національного значення.

Джерело https://nizhyn-travel.com.ua/uk/pages/9-budynok_greczkogo_magistratu

 

How to get to the point: 
Вул. Гребінки, 21
0
Your rating: None

Back to top