м. Київ. Будинок № 47 по вул. Володимирській.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionКиїв
Description

Зведено у 1889-1890 як при­бутковий у садибі купця Ф.Міхельсона за проектом академіка архітектури В.Сичугова, перероблено архітектором О.Шіле, який зводив споруду. Будинок вирішено у стилі неоренесанс з елемен­тами бароко. Забудована по пери­метру ділянка первісно мала велике внутрішнє подвір'я. Триповерховий, цегляний, з цокольним поверхом. Кожний поверх був роз­рахований на чотири великі групи приміщень: дві – в головному корпусі, дві – в тильному флігелі з коридорним двобічним плануванням. Через те, що рівень ділянки мав значний пере­пад висот, під поперечним дворо­вим корпусом збудовано додатковий поверх, що з'єднувався з подвір'ям пологими пандусами вздовж бічних флігелів. Південний фасад попереч­ного флігеля виходив на широку терасу, що сполучалася сходами з роз­ташованим нижче садом.


Головний фасад має тридільну ком­позицію з розвинутим центром. Ниж­ній поверх рустований, має два вхід­них прорізи (з них бічний – пізніший) і проїзд на подвір'я. Другий і. третій поверхи вирішені ритмом пілястрів ко­рінфського ордера, центр оформлено трьома арками, що спираються на спарені колони. Увінчує споруду аттик з трикутними фронтонами. Мистецьку цінність мають дубова різьблена сто­лярка головного входу, елементи зов­нішнього декору, виконані з цегли і відлиті у гіпсі ліпні деталі, двомаршові сходи з металевими поручнями.

Відразу після закінчення будівництва з 1891 тут містилася Рисувальна школа М.Мурашка (Київська рисувальна школа) – приватний художній на­вчальний заклад, який відіграв важливу роль у розвитку мистецтва і художньої освіти в Україні. 

Джерело 

How to get to the point: 
Володимир­ська, 47
0
Your rating: None

Back to top