м. Київ. Будинок № 8 по вул. Пушкінській.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionКиїв
Description

Побудований у 1894-1895 роках на замовлення власника – оперного співака, соліста санкт-петербурзького Маріїнського театру М.Михайлова. Автор проекту – архітектор А.Ф.Краус. У радянський час націона­лізований. На початку війни в 1941 році будинок зазнав значних ушкоджень під час пожежі в центрі міста. Відбудований у 1946-1949 роках.

 Чотирипо­верховий, цегляний, тинькований, у плані прямокутний, односекційний, з незначним ризалітом у центрі дворово­го фасаду. Первісне секційне плану­вання (замінене в ході відбудови) передбачало на першому поверсі дві квартири й магазин, на інших — по дві семикімнатні квартири з кухнями, що виходили на чорні сходи. Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям.


Композиція головного фасаду симет­рична, триосьова. В художній пластиці фасаду використано мотиви так званого ві­денського ренесансу. Вертикальні осі виділено напівколонами та пілястрами, завершено аттиками та фронтонами з круглими вікнами-люкарнами, обрам­леними пишним декором з листя аканта.

Центральну вісь увінчано масивним аттиком з накладним розірваним фрон­тоном, що складається з двох волют, між якими прямокутна нішка. Пер­вісно центральна та бічні осі фіксува­лися також завершеннями у вигляді декоративних бань (втрачені). В центрі розташовується парадний вхід, ліво­руч — проїзд на подвір'я. Прямокутний отвір входу фланковано пілястрами, над ним кругле вікно в обрамленні двох лаврових гілок. Проїзд перекри­ває двостулкова ґратчаста брама, пла­фон проїзду оздоблений прямокутними й квадратними кесонами з профільова­ним внутрішнім контуром, розділеним смугами меандру. Своєрідно трактова­ний у цеглі декор, скульптурні та ліплені деталі, що збереглися, створюють неординарний образ фасаду з на­сиченим світлотіньовим моделюван­ням. На сьогодні втрачено ефектні завершення, огородження парапету, скульптурні деталі, а також оздоблення інтер'єрів (голландські груби, набірну паркетну підлогу, мармурові підвікон­ня), змінено форми балконів та збіль­шено їхню кількість. Будинок — один з вдалих варіантів прибуткової споруди кінця 19 ст., що відбиває стильові особ­ливості архітектури свого часу.

 

How to get to the point: 
Пушкінська, 8
0
Your rating: None

Back to top