м. Ужгород. Будівля фізичного факультету університету.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineZakarpattia (Transcarpathian) regionУжгород
Description

Будівля теперішнього фізичного факультету Ужгородського національного університету була споруджена 1912 року як монастир Мукачівської греко-католицької єпархії. Про дату будівництва нагадують цифри на гратах вхідних дверей. 1937 року отці-василіяни створили при церкві першу українську гімназію.

Проіснував навчальний заклад лише рік, оскільки, згідно з Мюнхенськими угодами, Ужгород увійшов до складу Угорщини. Початково будівля складалася з трьох поверхів по боках і чотирьох – у центрі. У міжвоєнний час бокові частини монастирської споруди забудували, і вони набули сучасного вигляду. Тут нараховувалося 56 кімнат і кілька великих залів. Всередині споруди було організовано каплицю з розписами Йосипа Бокшая, які нині, за словами істориків, вкриті шарами штукатурки.

1949 року монастир ліквідували, а приміщення передали Ужгородському університету. Одразу тут розміщувався біологічний факультет. Частину кімнат обладнали під зоомузей. Потім сюди переїхав фізичний факультет, він перебуває у будівлі і нині.

Джерело

 

How to get to the point: 
вул. Волошина, 54
0
Your rating: None

Back to top