м. Київ. Пам'ятник академіку Стражеску.

olanko's picture
  • Теги:
    • Monuments,
    • Скульптура (Изваяние)

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionКиїв
Description

Пам'ятник українському вченому, лікарю-терапевту Миколі Дмитровичу Стражеску споруджений у 1977 році з нагоди 100-річчя від дня народження вченого. Автори — скульптор Іван Шаповал, архітектор Ірфан Шемседінов.

Пам'ятник розташований біля входу до будинку Українського науково-дослідного інституту кардіології, який був заснований М.Д.Стражеском і названий його ім'ям. Має статус пам'ятки місцевого значення з 1980 року.

Бронзова скульптура, — майже поясний портрет вченого, — розміщена на металевому постаменті, облицьованому лабрадоритом. Долішня та горішня частини постаменту металеві. Постамент підноситься на двоступінчастому цоколі та низькому стилобаті з лабрадориту. Висота скульптури становить 1,35 м, постаменту — 3,50 м, цоколю — 0,6 м, стилобата — 0,15 м.

Скульптура виконана в реалістичній манері й відтворює портретні риси вченого, який глибоко замислився; правою рукою він торкається щоки, ліва вільно лежить на постаменті, прикриваючи книгу чи записник. На постаменті розміщені два анатоційні написи: на лицьовій стороні напис виконаний накладними металевими літерами, з тильного боку на цоколі — викарбуваний.

Джерело

How to get to the point: 
вул. Народного ополчення, 5
0
Your rating: None

Back to top