м. Флоренція. Фонтан-пам'ятник Бенвенуто Челліні.

olanko's picture
  • Теги:
    • Памятник (Бюст),
    • Monuments

Mark: +5 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • ItalyTuscany RegionFlorence
Description

26 травня 1901 року у Флоренції на мосту Понте Веккіо, було урочисто відкрито пам'ятник-фонтан, присвячений видатному скульптору, ювеліру і художнику Бенвенуто Челліні. Відкриття приурочене до святкування 400-річчя з дня народження майстра, який з'явився на світ у Флоренції 3 листопада 1500 року. Місце було вибрано значуще і актуальне діяльності Челліні, тому, що в даний час на мосту багато магазинів ювелірних виробів, і їх власники вважають Челліні своїм вчителем і покровителем. Про це можна дізнатись з напису на постаменті: «Бенвенуто Челліні – учителю – ювеліри Флоренції».

Проект пам’ятника розробив уродженець Флоренції скульптор Рафаелло Романеллі (1856-1928). Він також виконав погруддя Бенвенуто Челліні. П’єдестал фонтану, декор якого виконав скульптор Егісто Орландіні, - данина творчості самого Челліні. Аналогом послужив п’єдестал скульптури Персея, виконаний митцем в встановлений у лоджії Ланці. Багаті елементи декору фонтана представлені у вигляді фруктових гірлянд, мушлів, масок і жіночих образів. Огорожа фонтану спроектована Маріано Коппеле і виконана ковалем Джованні Налді.

З моменту відкриття фонтан пропрацював не довго. Із-за невдало розробленої системи подачі води, стався збій, і впродовж подальших десятиліть пам'ятник втратив свою функцію фонтану. Друге народження фонтан отримав в листопаді 2014 року, після того, як були здійснені  реставраційні роботи, на які було витрачено 50 тисяч євро наданих компанією Феррарі. Відкриття відродженого фонтану пройшло за участю мера Флоренції Даріо Нарделла.

Джерело

How to get to the point: 
Ponte Vecchio
Reports
vv's picture
1 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top