м. Флоренція. Міст Святої Трійці.

olanko's picture
  • Теги:
    • Мост,
    • Technogenic objects

Mark: +5 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • ItalyTuscany RegionFlorence
Description

Понте Санта Триніта (італ. Ponte Santa TrìnitaМіст Святої Трійці) — один з найелегантніших мостів через річку Арно у Флоренції, побудований в епоху Відродження за проектом архітектора Бартоломео Амманаті.

Міст Святої Трійці, названий так на честь однойменної церкви, був побудований у 1566-1569 за проектом Бартоломео Амманаті на місці, де раніше спочатку був дерев’яний міст (1252-1259), а згодом після його руйнації від повені - кам’яний п’ятиарковий міст, побудований за проектом відомого художника і архітектора Таддео Гадді у 1333, який у 1557 також був зруйнований після повені.

Понте Санта Триніта є найстарішим еліптичним арковим мостом у світі, його елегантний зовнішній вигляд утворюють три плоскі еліпсовидні прольоти різної довжини (центральний проліт 32 метри, інші – по 29 метрів), потужні гранчасті підвалини, мармурові картуші і скульптура.

Прикрасою мосту є чотири декоративні статуї "Пори року", які були встановлені в 1608 у рамках весільних урочистостей Козімо II Медічі з Марією Магдаленою Австрійською, — "Весна" П'єтро Франкавілла, " Літо"  і "Осінь" Джованні Каччіні і "Зима" Таддео Ландіні.

8 серпня 1944 міст був зруйнований нацистами. Його реконструкція була здійснена в 1959 під керівництвом архітектора Riccardo Gizdulich і інженера Emilio Brizzi з використанням кам’яних фрагментів, що збереглися, і каменів, взятих з того ж кар'єра, що й оригінальні. При реконструкції було відновлено підняті з вод Арно фрагменти скульптур, причому голова "Весни" була знайдена і відновлена лише у жовтні 1961.

Джерело

Reports
vv's picture
1 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top