Сутковецький замок

dombrovskii_a's picture
  • Теги:
    • Аrchitectural structure,
    • Castle

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKhmelnytskyi regionСутківці
Description

Сутковецький замок

У другій половині XV ст. на крутому мисовому виступі лівого схилу долини ріки, де раніше стояло укріплене городище, Федір Сутківський розпочав будівництво регулярного баштового замку. Старий оборонний мур городища був використаний, як фундамент південно-східної стіни фортеці. Першими звели північну і західну вежі замку, а до 1470-х років завершили будівництво східної і південної веж та оборонних мурів.
Замок мав майже квадратну форму, мав розміри 66 х 60 метрів. Ззовні його оточували стіни, а на кутах були п'ятигранні башти бастіонного типу. Кожна башта мала по 4 яруси, їх з'єднували бойові дерев'яні галереї по периметру стін. Квадратна в'їзна брама розташовувався у середній частині південно-західного муру. З боку суші замок захищав широкий 15-метровий рів.
У 1567 році фортецю було зруйновано внаслідок чергового татарського набігу. Під час ремонту стіни були частково понижені і деякі бійниці розтесані під вікна.
Все XVI століття поселенням володіли Сутківські: Дахно Федорович (помер у 1534 р.) і Іван Дахновіч (помер у 1593 р.), на якому припинився рід Сутківськіх. Донька Івана - Варвара, принесла замок у якості приданого своєму чоловікові Олександру Балабану, вінницькому старості, фундатору замку в Теребовлі. У 1623 році Балабан перебудував замок.
Рід Балабанів володів Сутківцями до кінця XVII ст., після чого воно перейшло Грабянкам. Тоді ж замок втратив оборонне значення і певний час був житловою резиденцією Грабянок. Наприкінці XVIII - початку ХІХ століття власником Сутківців був відомий містик Фадей Грабянка. В нього з замку певний час гостив легендарний авантюрист, граф Джузеппе Бальзамо Каліостро.
У ХІХ столітті більшу частину замку розібрали на будівельний матеріал. З п'яти замкових башт вціліла лише східна із фрагментом прилеглого оборонного муру і частина напільного муру біля північної вежі. Від східної вежі збереглося три неповні яруси. Перший з них більш ніж на половину засипаний землею, другий має десять глибоких бійниць. На ньому розташовано дверний отвір для попадання в замок. В третьому напівзруйнованому ярусі було шість бійниць, які пізніше розтесали під вікна. Товщина баштових стін подекуди сягає 3 метрів.
джерело

на карте 19 века

 

AttachmentSize
sutkoveckiy_zamok_shukach.jpg2.85 MB
sutkoveckiy_zamok_shukach2.jpg4.73 MB
0
Your rating: None

Back to top