м. Прага. Чернінський палац.

olanko's picture
  • Теги:
    • Palace,
    • Аrchitectural structure

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • Czech RepublicCentral Bohemian RegionPrague
Description

Несподіванкою є те, що до палацу в Празі має відношення королева Швеції Христина. В час перебування в Римі вона спілкувалася з архітектором Лоренцо Берніні і виказала бажання мати палац за його проектом. Берніні зробив ескіз. Але палац так ніколи в Римі і не побудували.

Ескіз Берніні не пропав. Коли посол австрійського імператора в Празі надумав будувати собі палац, використали ескіз Берніні. Замовником був Гумпрехт Ян Чернін з Худеніц. Від прізвища Чернін і сучасна назва палацу.

Будувати палац доручили талановитому італійцю Франческо Каратті, що був зіркою вищого ґатунку серед архітекторів Праги того часу. На жаль, добудувати не вдалося. З 1683 р. будівництвом опікувались архітектори Доменіко Россі і Джованні Алліпранді. Добудував палац лише архітектор Франтішек Канька у 1720 р. Довжина парадного фасаду палацу сягала 150 метрів і перевищила довжину собору Св. Віта.

18-е століття було несприятливим для палацу - його пристосували до шпиталю і лікарні. Після артилерійського обстрілу пруссаками і перебування у Празі окупаційної армії французів палац пошкодили. Ремонт доручили архітектору Ансельмо Лураго, що побудував в палацовому саду і оранжерею. В 1851 р. австрійці зробили в палаці казарму.

Лише в 20 ст. на палац глянули як на скарб. Архітектор Павел Янак відремонтував будівлю і зробив необхідну добудову для розташування в приміщеннях Міністерства іноземних справ.

Палац має чотири ряди вікон. Протяжний, хоча й трохи монотонний фасад вдало прикрашений рустом 1-го поверху і величними півколонами. Центральний вхід виділив М.Канька, зробивши ефектний балкон. Будівля вибудована єдиним блоком, що повернутий до уславленої празької Лорети.

Джерело

 

How to get to the point: 
Loretánské náměstí 101/5
0
Your rating: None

Back to top