м. Київ. Будинок № 22 по вул. Володимирській.

olanko's picture
  • Теги:
    • House,
    • Аrchitectural structure

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • UkraineKyiv regionКиїв
Description

На межі подвір'я Софійського собору, фасадом на Софійську пл. Побудований за проектом арх. Є. Єрмакова, належав Управлінню Києво-Софійського митро­поличого дому. Первісно на цьому місці були кузня заїжджого двору Софійського собору та частина цегля­ного муру 18 ст.


Чотириповерховий, цегляний, з під­валом, у плані наближається до Т-подібної форми. Односекційний, на схо­дову клітку кожного поверху виходять дві багатокімнатні квартири. Конструк­ція покрівлі — дерев'яні крокви.

Офор­млення фасаду вирішено у стилі неоренесанс. Фасад розчленовано цент­ральною та двома симетрично розта­шованими бічними розкріповками. Площина стіни першого поверху об­роблена великомірним рустом, за висо­тою та членуванням пов'язана з цег­ляним муром подвір'я собору. Дру­гий та третій поверхи об'єднано пілястрами корінфського ордера та прикрашено пишним ліпним декором, в якому особливо виділяється обрамлен­ня вікон другого поверху з трикут­ними та лучковими, прикрашеними горельєфами жіночих голівок (цен­тральний ризаліт), сандриками. Витон­ченістю та чіткістю також вирізня­ються підвіконні вставки, виконані у вигляді балюстради. На верхньому по­версі для полегшення композиції на бічних розкріповках застосовано арко­ві вікна. Увінчує будівлю карниз, прикрашений спареними кронштейна­ми. Парадно, у вигляді порталу з трикутним фронтоном, оформлено вхід. Легкий ажурний орнамент мета­левих огорож доповнює архітектуру фасаду. В інтер'єрах квартир, вестибюлі та на парадних сходах збереглося пишне ліпне оздоблення.


Будівля відзначається гармонією об'­ємів та деталей, але обмежує візуальне сприйняття Софійського собору. 1944 будинок був переданий як житло­вий для новоствореної Академії архітектури УРСР. Тут мешкали видат­ні архітектори та будівельники.

Джерело 

 

How to get to the point: 
Володимирська, 22
0
Your rating: None

Back to top