м. Прага. Клаусова синагога.

olanko's picture
  • Теги:
    • Синагога,
    • Religious architecture

Mark: +5 / 1 participant / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • Czech RepublicCentral Bohemian RegionPrague
Description

Клаусова синагога знаходиться в безпосередній близькості від старого єврейського кладовища. Будівля в стилі бароко виникла після катастрофічної пожежі в 1689 р. і добудована в 1694 р. На ділянці, докуплений до Старого єврейського кладовища тодішнім главою громади Мордехаєм Майзелем (Mordechai Maisel), було споруджено будинок, що складається з трьох частин, klausur (klaus - келія, маленьке приміщення від латинського слова claustrum). Звідси походить назва синагоги.

В одній з частин рабин Льов (Löw) заснував вищу школу з вивчення Талмуда, інша служила для моління, третя призначалася для ритуальних обмивань (мікви) і для догляду за хворими. У 1689 р. весь об'єкт був знищений під час пожежі, але, завдяки настоятелю Соломона Халишу Коена (Šalamoun Chališ Kohen), до 1694 р. було добудована єдина будівля нової синагоги в стилі раннього бароко з однонефним залом c циліндричним склепінням з люнетами, багато прикрашеним декоративною штукатуркою. Спочатку вона називалася Новою клаусовою школою. Вона була найбільшою синагогою гетто, головною празькою синагогою єврейської громади і синагогою Похоронного братства (організації, що проводить єврейські поховання, обслуговує єврейські кладовища, піклується про хворих, престарілих і вмираючих людей).

У 1882-1883 роках архітектором Бедржіхом Мюнцбергером (Bedřich Münzberger) була проведена реконструкція, а потім ще одна після 1921 р. В період окупації внутрішні інтер'єри були знищені. Наступні реконструкції синагоги проводилися в 1979-1984 і 1995-1996 рр. Від первинної будівлі залишилася тільки форма вікон і табличка на колоні з датою виникнення синагоги - 1694 р. Зараз тут знаходиться постійно діюча експозиція Єврейського музею «Єврейські традиції і звичаї».

Пам’ятник культури національного значення.

Джерело

 

How to get to the point: 
U Starého hřbitova 39/1
Reports
vv's picture
1 photos
vv
0
Your rating: None

Back to top