Баби пруські у Гданську

vv's picture
  • Теги:
    • Каменные половецкие Бабы,
    • Monuments,
    • Музей,
    • Infrastructure

Mark: +5 / 1 participant / 1 recommendation / (+0) (-0) qualities

  • PolandPomorskie województwoGdansk
Description

Баби прусські (кам'яні статуї прусів) - кам'яні статуї, створені, ймовірно, в середньовіччі, з невідомої функцією і походженням.
Вони були знайдені в землях, раніше населених племенами прусів, завойованими в XIII столітті Тевтонським орденом. Перша згадка про «баб» відноситься до початку XVIII століття. Дослідники зібрали інформацію про 21 «бабу». Знахідки «прусських баб» згруповані в двох різних місцях: в безпосередній близькості від Ілави і в області Бартошице. Статуї мають висоту до 1,5 метрів і зображають чоловіків. Характерні грубі риси обличчя, тримають в правій руці ритуальну чашу, в лівій, іноді, меч або ніж. У деяких немає атрибутів воїнів - руки складені хрестом на грудях.
Існує кілька гіпотез про походження прусських «баб». Вони можуть відноситься як до IX-XI століть, так і на час монгольської навали. Дослідження Альфредом Гайбіном дволезвійних ранньосередньовічних клинків дозволяють віднести меч одної статуї до XII століття. Цю дату кам'яної фігури підтверджує зображений на її спині круглий щит, характерний для балтійських старожитностей X-XII століть. 
«Баби» з Ілави, Гальдова, встановлені перед Археологічним музеєм в Гданську, ще Баби прусські знаходяться на площі міста Бартошице, в Ольштині, у дворі мерії Торуня, в церкві в Пратніце. У селі Поганово при розкопках знайдено найстаріший зразок «прусської баби».
У Польщі їх називають Бартель в честь прусського короля Барто і Густебальда в честь легендарної принцеси: «Одного разу, гуляючи з дівчатами по березі озера, принцеса побачила, як зла щука полює за Золотою рибкою. Густебальда врятувала її, тим самим заслуживши повагу самого Короля озера. На знак подяки той подарував їй чарівний камінь, який наділяв даром розуміння мови тварин, рослин і вітру. Головною умовою було - ніколи нікому не показувати цей чарівний камінь. Одного разу Вітер приніс здалеку звістка про напад лицарів, але ніхто не повірили попередження. Тоді принцеса показала всім чарівний камінь в доказ і тут же звернулася в камінь».

Джерело

How to get to the point: 
Гданськ, Długie Pobrzeże 13
Reports
butilkavodi's picture
1 photos
butilkavodi
0
Your rating: None

Back to top