Пам'ятник Карлу Югану в Осло

vv's picture
  • Теги:
    • Памятники монументального искусства,
    • Monuments,
    • Prominent figures ,
    • More than 100 years,
    • Аrchitectural structure,
    • Скульптура (Изваяние)

Mark: 0 / 0 participants / 0 recommendations / (+0) (-0) qualities

  • NorwayAkershus Fylke, OsloOslo
Description

"Пам'ятник Карлу Югану" - кінна статуя шведсько-норвезького короля Карла III Югана на Slottsplassen в Осло. Статуя, виконана Брійнульфом Бергслінгом. Пам'ятник був відкритий 7 вересня 1875 року, Статуя, зображує Карла Югана в шведській маршальській формі з мечем та орденами.
Вже в 1830-х і 1840-х роках були висунуті ідеї встановити пам’ятник Карлу Югану, але лише в рік п’ятдесятиріччя союзу Норвегії зі Швецією в листопаді 1864 р. плани були прискорені. Тоді Королівська асоціація Карла Югана встановила збір коштів для кінної статуї. Однак велися напружені суперечки щодо зовнішності та про те, якому скульптору слід отримати завдання. Пам'ятник став важливим символічним елементом триваючої політичної суперечки щодо перегляду Союзної угоди.
Правлячий монарх, Карл IV, активно брав участь у процессі створення пам'ятника. Розгядалися проекти, які розробили французький скульптор Луї Роше, датський художник Герман Вільгельм Біссен. швед Йохан Пітер Молін та інші.   
Після того, як Брійнульфу Бергслієну було остаточно видано завдання в грудні 1868 року, він зробив кілька проектів з невеликими змінами, які затвердили восени 1871 р. У 1874 р. в Копенгагені пам’ятник був закінчений. Потім скульптуру відправили до Крістіанії, встановили влітку 1875 року та відкрили 7 вересня в присутності королівського двору та багатьох гостей.

Джерело

Карл XIV Юган (швед. Karl Johan XIV — маршал Франції, король Швеції (як Карл XIV Юган) та Норвегії (як Карл III). Засновник королівської династії Бернадотів.
Жан Батіст Жюль Бернадот (фр. Jean-Baptiste Jules Bernadotte) народився 1763 р. на півдні Франції. Навчався в школі монахів-бенедиктинців, після чого вчився на адвоката, але полишив навчання та записався в Королівський морський полк сержантом. У 1792 р. коли було скинуто французьку монархію, він став капітаном, через декілька тижнів — полковником. Узяв участь у війнах з Австрією та Пруссією. Військова кар'єра стрімко змінилася після битви при Флерюсі. Жан Бернадот виявив талант полководця і йому присвоїли звання бригадного генерала, а через декілька місяців отримав найвище звання республіканської Франції — дивізійного генерала.
У 1797Бернадота на чолі 20-тисячної армії спрямували на допомогу Наполеону Бонапарту в Італію. Між ними почалися тертя та суперництво, але після затвердження Наполеона як першого консула, почав з ним співпрацювати. Став членом Державної ради — головного дорадчого органа, очолив Західну армію в Бретані. У 1802 став сенатором Франції, а з травня 1803 — губернатором Ганновера. З оголошенням Бонапарта імператором Франції Наполеоном I Бернадот став маршалом Франції.
У 1805 узяв участь у битві при Аустерліці, де зумів добре проявити себе. У 1806 він також успішно воював у Голландії. Тут він захопив шведських полонених, яких відпустив на волю. Це зробило маршала популярним у Швеції. З 1807 став губернатором ганзейських міст. Тут він познайомився з політикою балтійських країн, став відомим у цих державах.
У 1809 Швеція програла війну Росії й втратила Фінляндію. Внаслідок цього відбувся переворот, який допоміг Карлу XIII стати королем Швеції. Між тим шведи почали шукати спадкоємця трону й звернулася до Наполеона. Незабаром — у 1810 — риксдаг (за згодою з Наполеоном) оголосив Жан Батіста Бернадота принцем та спадкоємцем трону. Він прийняв лютеранство та нове ім'я — Карл Юган.
У 1813 році взяв участь у битві народів при Лейпцизі, а у 1814 змусив Данію відмовитися від Норвегії на користь Швеції. У 1818 став королем Швеції та Норвегії Карлом XIV Юганом.
Він багато зробив для розвитку освіти, сільського господарства, зміцнення фінансів, відновлення престижу країни. Наступником Карла Югана став його син — Оскар.

Джерело тексту та портрету короля Карла XIV Югана

 

How to get to the point: 
Осло, Karl Johans gate
0
Your rating: None

Back to top