Меморіальна дошка Василю Барвінському в Тернополі

Аватар пользователя vv
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Памятники

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаТернопольская областьТернопіль
Описание

Василь Олександрович Барвінський — український композитор, піаніст, музичний критик, педагог, диригент, організатор музичного життя. Визначний представник української музичної культури XX століття. Провідний діяч Союзу українських професійних музик.
Рід Барвінських один із найдавніших в Україні, вони були відомими діячами української культури. Прадід композитора, Мартин був ректором Львівського університету  дядьки: Володимир — був засновником найвпливовішої української газети «Діло» (Львів), Остап — автор історичних драм.
Батько майбутнього композитора Олександр Барвінський був діячем освіти, який впроваджував українську мову в середні та початкові школи Галичини, видавав підручники з історії, літератури, українську періодику. Першою вчителькою музики Василя стала його мати, співачка і піаністка Євгенія Барвінська. Вона керувала хором у Тернополі (саме Євгенія перша помітила величезний талант однієї з хористок — Соломії Крушельницької), а згодом — співацьким товариством «Боян».
Професійну музичну освіту Василь здобув у Львівській консерваторії. Під час навчання у Празі в професора Вітезслава Новака він ступив на широкий творчий шлях. Славнозвісний чеський педагог і композитор заохочував В.Барвінського вивчати українські народні пісні. За часи тврчості Барвінський створив «Урочисту кантату» й кантату «Заповіт» на слова Т.Шевченка, написав увертюру до опери «Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці» , склав збірки українських народних пісень,  колядок, щедрівок, дитячих п'єс. На теми українських пісень написав низку п'єс, кантат, ораторій. Входив до редколегії часопису «Українська Музика»  У цьому журналі були надруковані його музичні праці «Огляд історії української музики», «Українська музика», «Нова доба української музики», «Мої спогади про Миколу Лисенка»,  «Українська народна пісня і українські композитори» та ін. Часто виступав у лекціях-концертах та по радіо. Перебуваючи на посаді директора Львівської консерваторії та голови Львівського відділення Спілки композиторів, написав низку творів переважно вокального жанру.
На початку 1948 був заарештований. Потім було довге заслання на 10 років у мордовські табори. Після повернення із заслання усі свої сили зосередив на відновленні з пам'яті творів, рукописи яких були знищені під час його арешту. Помер у 1963 році, Реабілітований у 1964 р., проте, музика композитора в наступні роки все одно була вилучена з концертів.

Джерело тексту та фотографії Василя Барвінського

В.О. Барвінський - фундатор музичної школи в м. Тернополі

Как добраться к точке: 
Тернопіль, вул. Камінна
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу