Пам’ятник Володимиру Гнатюку в Тернополі

Аватар пользователя vv
  • Теги:
    • Памятники,
    • Скульптура (Изваяние)

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаТернопольская областьТернопіль
Описание

Володимир Михайлович Гнатюк  народився в травні 1871 р. на Тернопільщині— український  етнограф, фольклорист,  мовознавець,  літературознавець,  мистецтвознавець,перекладач  та громадський діяч, член-кореспондент Петербурзької АН (1902), академік АН України (1924), член Чеського наукового товариства (1905), Празької та Віденської Академії наук, член-кореспондент Російської академії наук.
Навчався у гімназіях, вступив на філософський факультет Львівського університету , студіював у Михайла Грушевського й Олександра Колесси).
У 1897 видав першу книжку шеститомника «Етнографічні матеріали з Угорської Русі». Під керівництвом  І. Франка редагував етнографічний збірник «Матеріали до української етнології». Видав ряд наукових праць про лемків закарпатської смуги, а також югославських русинів.
Редактор творів українських і зарубіжних письменників, перекладав українською мовою з болгарської, польської, російської,  сербської, чеської,  шведської та інших літератур.
Зібрані матеріали відзначаються точністю запису і мають велике значення для дальшого вивчення культури і побуту  українців, зокрема лемків. Створив регулярну мережу для збору етнографічних та фольклористичних матеріалів. Численні праці з порівняльної етнографії,  мовознавства, літературної критики, упорядкування та видання фольклористичних матеріалів. Він активно листувався з І. Франком, Б. Грінченком, М. Вороним, Б. Лепким, М. Павликом, А. Крушельницьким, І. Нечуєм-Левицьким та ін. За 30 років своєї дослідницької та видавничої діяльності В. Гнатюк опублікував близько тисячі різних за жанром праць. Він був першим, хто вивів українську фольклористику на широкий шлях європейської науки. І.Франко назвав Володимира Гнатюка «феноменально щасливим збирачем усякого етнографічного матеріалу, якому з наших давніших збирачів, мабуть, не дорівняв ні один». Помер у жовтні 1926 у Львові. Його іменем названо Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, вулиці, школи.

Джерело тексту та фотографії Гнатюка

 

Как добраться к точке: 
Тернопіль, вул. Кривоноса (біля педагогічного університету)
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу