Меморіальна дошка Миколі Лисенко в Тернополі

Аватар пользователя vv
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Памятники

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаТернопольская областьТернопіль
Описание

Микола Віталійович Лисенко український композитор, піаніст, диригент, педагог, збирач пісенного фольклору, громадський діяч.
До найвідоміших творів Лисенка належать музика гімнів «Молитва за Україну» та «Вічний революціонер», опери  «Тарас  Бульба»,  «Наталка  Полтавка» та інші. Лисенко створив численні аранжування народної музики  для  голосу  й  фортепіано, для хору, а також написав значну кількість творів на слова Т. Шевченко.
Микола Лисенко народився в 1842 у Полтавської губернії.
З 1867 року Микола Лисенко навчався у Лейпцизькій консерваторії. У Празі відбувся надзвичайно успішний концерт Лисенка, де він виконав багато українських пісень у власних фортепіанних аранжуваннях. 1869 — завершив навчання у консерваторії, пройшовши 4-річний курс навчання усього за два роки. В характеристиці, доданій до випускного свідоцтва про закінчення консерваторії, сказано: «Пан Лисенко, при своїй зразковій старанності й чудовому таланті, досяг блискучих успіхів і є піаністом, віртуозна техніка й характерне, піднесене та духовно наснажене виконання якого значно виходять за межі того, що звичайно вимагається від учнів».
В час навчання написав декілька інструментальних творів, зокрема 1-у частину симфонії та симфонічну увертюру «Ой запив козак, запив», видав свою першу збірку українських народних пісень. Тоді ж Лисенко написав і свої перші твори на слова Тараса Шевченка: «Заповіт», «Ой одна я, одна», «Туман, туман долиною».
Повернувшись до Києва, Лисенко відновлює свої концертні виступи, але вже в новому статусі — як професійний піаніст. Перший концерт мав великий успіх, тож Лисенко вирішив продовжувати цю справу. Побачивши зацікавленість публіки, Лисенко вже з кінця 1870-х років виступає не лише у Києві, а й у Полтаві, Чернігові, Катеринославі тощо. Це була потужна пропаганда української музики.
 1874–1875 — вдосконалював майстерність у Петербурзі в М. Римського-Корсакова. 1878 — займав посаду педагога з фортепіано а 1904 року відкрив власну музично-драматичну школу.
Був у центрі музичного і національно-культурного життя Києва — виступав з концертами як піаніст, організовував хори, концертував з ними у Києві і по всій Україні Писав твори у різних жанрах: оперному, хоровому, вокальному, інструментальному, а обробці української народної пісні надавав величезного значення. Започаткувавши свідомий національний напрям в українській музиці, Микола Лисенко ще за життя заслужив собі епітет «батько української музики».  Помер 6 листопада 1912 року у Києві. Меморіальна дошка встановлена в 1991 р. Скульптор  –  Д.  Стецько

Джерело

 

Как добраться к точке: 
Тернопіль, вул. Сагайдачного
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу