Пам’ятник cв. Франциску в Тернополі

Аватар пользователя vv
  • Теги:
    • Памятники,
    • Скульптура (Изваяние)

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаТернопольская областьТернопіль
Описание

У 1994 році брати з Провінції Успіння Пресвятої Богородиці в Польщі з благословення правлячого архієреяМихаїла Сабриги поселилися в Тернополі, приймаючи служіння в парафії святого Петра. У 1996 році брати збудували монастир Різдва Пресвятої Богородиці (Чину Братів Менших візантійсько-українського обряду).
4 березня 2010 року відбулося посвячення пам'ятника св. Франциска на честь 800-річчя затвердження францисканського Уставу.

Джерело

Святий Франциск (Франц) Ассізький,  (народився 1181 або 1182, помер 3 жовтня 1226) — засновник ордену  францисканців. Канонізований 1228 року. Одним з перших не тільки в християнстві, а й західній культурній традиції став підкреслювати духовну рівноправність з природою, проповідував любов і співчуття до всього живого, намагався замінити ідею про безмежність панування людини на ідею рівності усіх живих створінь, включаючи людину. У 1979 році Папа Іван Павло II офіційно назвав святого Франциска Ассізького патроном екологів.
Син торговця тканинами, у юності вів безтурботне життя, але це змінила хвороба. Він почав доглядати за прокаженими, вів жебрацьке життя, відновлював зруйновані каплиці тощо. У 1209 році склав правила і норми поведінки для своїх прибічників, що зобов'язували їх як «менших братів» (міноритів, згодом францисканців) жити у нужді і каятті на службі людям і Церкві. Після редагування 1221 року і затвердження Папою Римським Гонорієм ІІІ правила і норми ордену стали його статутом. Святий бачив усю природу як відображення свого творця і іменував звірів, птахів, місяць, зірки, воду своїми «братами» і «сестрами». Як слід поводитися з братом чи сестрою? - Їх не слід експлуатувати, їх треба любити і поважати через родинний зв'язок. Він поважав і неживу природу: намагався не наступати на воду і почитав скелі. Він розширив концепцію співдружності до всіх природних створінь.

Джерело тексту та картини Ель-Греко «Франциск Ассізький молиться»

 

0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу