Меморiальнi дошки випускникам та викладачам Полтавського музичного училища ім. М. В. Лисенка.

Аватар пользователя Tan-Tol
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Памятники

Оценка: +10 / 2 участники / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • УкраинаПолтавская областьПолтава
Описание

Полтавське музичне училище ім. М.В.Лисенка - вищий мистецький навчальний заклад І рівня акредитації, один з найстаріших в Україні.

У Полтаві на будинку музичного училища імені М.В.Лисенка відкрито меморіальнi дошки на честь його видатних випускникiв та викладачiв.

Мірошниченко, Віктор (1936, Полтава—2001), актор, народний артист України. (Джерело)

 

Коломієць, А. П., композитор, навчався в Музичному училищі ім. М. В. Лисенка.(Джерело)

 

Попадич, Федір Миколайович [Попадич Федор Николаевич] (1877—1943) — український хоровий диригент, композитор і педагог.
Народився у с. Великих Будищах Диканського району. Навчався у Полтавському музичному училищі (у 1925—1934 рр. — його викладач і директор). Викладав співи та музику в 1-й полтавській чоловічій гімназії, у Полтавському інституті шляхетних дівчат та в приватних гімназіях. У 1918 р. організував і до 1934 р. керував Полтавською хоровою капелою. Автор творів: "1905 рік", "Кроком крицевим", "Якимівська трагедія", вокальних творів, обробок народних пісень. (Джерело)

Iсторiя музичного училища

Джерело

Училище розпочало освітню діяльність у 1903 році. Його засновником і першим директором був видатний диригент і громадський діяч Дмитро Володимирович Ахшарумов.

З 1919 року училище було реформовано в музичний технікум. Директором технікуму з 1919 по 1928 рр. був талановитий тромбоніст і диригент Полтавського оперного театру Олександр Гаврилович Єрофєєв. З 1928 по 1933рр. технікум очолював композитор, хоровий диригент, художній керівник Полтавської Окружної хорової капели ім. Т.Г.Шевченка Ф.М. Попадич.

З 1937 року Полтавський музичний технікум було реформовано в музичне училище.

Постановою Ради Міністрів УРСР у 1953 році училищу присвоєно ім'я основоположника української музичної класики Миколи Віталійовича Лисенка.

Підготовка фахівців в училищі здійснюється зі спеціальностей "Музичне мистецтво" (за спеціалізаціями - фортепіано; струнні інструменти; духові та ударні інструменти; народні інструменти; спів; хорове диригування; теорія музики) та "Акторське мистецтво" (за спеціалізацією акторське мистецтво).

З 2004 року училище очолює директор Демченко Микола Миколайович.

Нині в училищі навчається біля трьохсот студентів та працює творчий педагогічний колектив, який налічує 120 висококваліфікованих викладачів та концертмейстерів. 13 викладачів мають почесні звання: заслужений діяч мистецтв України О.Чухрай; заслужений вчитель України - О. Білько; заслужені артисти України - В.Кашперський, Л.Лук'янова, В.Путько, В.Стовбир; заслужені працівники культури України - Г. Головня, М. Демченко, М.Жерновий, В.Кучер, Л.Кожемяко, А.Отич, Н. Шейко. Лауреатами міжнародних та республіканських конкурсів стали викладачі Ю.Михайловський, В.Стовбир, В.Тимошенко, І.Томшевіц.

За свою більш ніж сторічну історію училище підготувало понад шість тисяч спеціалістів мистецької галузі, багато з яких стали видатними діячами, гордістю української та світової культури. Серед них: народні артисти СРСР - В.Небольсин, М.Кондратюк; народні артисти України - С.Грінченко, М.Голенко, Т.Гриценко, О.Калина, Т.Кислякова, Н.Ножинова, В.Єсипок, Д.Остапенко, В.Сіренко, В.Скоромний; заслужені діячі мистецтв України - В.Іконник, А.Коломієць, О.Кива, Г.Левченко, В.Шейко; заслужені артисти України - М.Братков, Е.Головашич, В.Міщенко, В.Єфремов, О.Марценківський та інші.

Лауреати Національної премії України ім. Тараса Шевченка - В. Сіренко - народний артист України, головний диригент Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України; М.Голенко, Т.Гриценко - народні артисти України, учасниці тріо бандуристок Національної* філармонії України; лауреати міжнародних конкурсів - С.Грінченко, С.Горюнович, А.Гетьман, І.Година, Л.Головня, М.Заїченко, О.Калина, О.Кива, Т.Таран, Ю.Курочка, Д.Шаршонь та ін.; лауреати Всеукраїнських конкурсів - В.Єсипок, І.Касьяненко, М.Краюха, Н.Ковалець. Р.Ліснича, Н.Лелюк, Д.Остапенко, Є.Чорнокіндратенко, В.Чорнокіндратенко, Е.Чавдар та ін.

Училище на протязі всього періоду існування, завжди було і залишається центром культурно-мистецького життя міста та області. В училищі створені чудові творчі колективи: симфонічний оркестр, оркестр народних інструментів, капела бандуристів, духовий та естрадний оркестри , академічний хор, вокальний ансамбль "Мрія". Широковідомі в Україні та за її межами учасники багатьох міжнародних фестивалів ансамбль народної музики "Карусель" та ансамбль ударних інструментів "Імпульс" .

На базі училища проводяться різноманітні конкурси та фестивалі, серед яких особливою популярність в Україні користуються фестивалі-конкурси «І струни Лисенка живії», «Полтавська весна», «Роду нашого джерело». Студенти училища постійно стають переможцями на міжнародних, всеукраїнських та регіональних конкурсах. Щороку більше сорока відсотків випускників училища вступають до ВНЗ-ів III-IV рівня акредитації. Вихованці училища успішно працюють в мистецьких навчальних закладах, поповнюють творчі колективи міста, області, держави.

Розвиваючи славні традиції минулого, викладачі училища впроваджують у навчальний процес досягнення сучасної педагогіки і музикознавства, готують студентів до роботи в суспільстві з новим соціально-економічним устроєм, яке прагне інтеграції у європейське співтовариство, де основою повинні стати пріоритети духовної культури.

Отчёты
Аватар пользователя vv
4 Фото
vv
Аватар пользователя voky89
1 Фото
voky89
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу