Пам'ятник бюст Харцівцю А.П. в с. Моринці

Аватар пользователя Декабрь
  • Теги:
    • Памятник (Бюст),
    • Памятники

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЧеркасская областьМоринці (Корсунь-шевченківський р-н)
Описание

Пам'ятник бюст Харцівцю А.П. знаходиться на території місцевої школи.

Харківець Анатолій Порфирійович (* 1916 — † 12 жовтня 1943) — капітан, Герой Радянського Союзу (29.10.1943), командир стрілецького батальйону 21-го стрілецького полку 180-ї стрілецької дивізії 38-ї армії Воронезького фронту.
Народився в 1916 році в селі Кухче Зарічненського району Рівненської області. Українець.
Дитинство і юність провів на Корсунщині, у селі Пішки Корсунь-Шевченківського району Черкаської області. Закінчив середню школу, педагогічні курси.
Працював учителем у школі села Велика Цвіля Ємільчинського району Житомирської області.
У 1939 році призваний до лав РСЧА. В 1941 році закінчив піхотне училище.
На фронтах німецько-радянської війни з лютого 1942 року. В складі Брянського і Воронезького фронтів брав участь у Воронезько-Ворошиловградській, Середньодонській, Острогозько-Росошанській, Воронезько-Касторненській операціях, Курській битві, Бєлгородсько-Харківській операції, битві за Дніпро.
11 жовтня 1943 капітан Харківець одним із перших організував переправу своїх воїнів через Дніпро на Лютізькому плацдармі в районі села Старі Петрівці. Умілим маневром вибив ворога з траншей, що тяглися вздовж берега, і організував оборону ділянки плацдарму. В ході бою відбив сім контратак ворога і знищив близько 300 німецьких солдатів. Неодноразово водив воїнів в атаку. Загинув в бою 12 жовтня 1943 року. Похований у братській могилі в селі Лютіж Вишгородського району Київської області.
Указом Президії Верховної Ради СРСР від 29 жовтня 1943 року «за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками і проявлені при цьому відвагу і героїзм» капітану Харківцю Анантолію Порфирійовичу було присвоєне звання Героя Радянського Союзу (посмертно).
Ім'ям Героя названа одна з вулиць села Лютіж. У селі Кухче на Рівненщині встановлений обеліск славетному землякові. Бронзове погруддя встановлено біля Моринської середної школи (Черкаська область, Корсунь-Шевченківський район), в якій навчався Анатолій Порфирович.

Джерело.

Как добраться к точке: 
При в'їзді в село праворуч.
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу