Колегіальний фарний костел Пресвятої Діви Марії (1672 р.) - Художній музей в м. Івано-Франківськ

Аватар пользователя dombrovskii_a
  • Теги:
    • Инфраструктура,
    • Музей,
    • Культовые сооружения ,
    • Католический храм

Оценка: +10 / 2 участники / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаИвано-Франковская областьІВАНО-ФРАНКІВСЬК (Станиславів, Станіслав)
Описание

Колегіальний фарний костел Пресвятої Діви Марії (1672 р.) - Художній музей в м. Івано-Франківськ

Колегіальний костел Пресвятої Діви Марії, Станіславська Колеґіата — найдавніший храм Івано-Франківська. Спочатку на його місці був зведений дерев'яний римо-католицький парафіяльний костел Костел Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії і святих Андрія і Станіслава (існував у 1662 р. на час надання місту маґдебурзького права)
14 червня 1669 р. засновник міста Анджей Потоцький добився піднесення дерев'яного костелу до рангу колеґіати.
Із 1672 по 1703 рік тривало будівництво мурованого костелу під керівництвом французьких архітекторів Франсуа Корассіні та Кароля Беное. Храм виконаний у формі тринефної базиліки з трансептом у стилі бароко з елементами ренесансу. Фасад був прикрашений дорійськими і коринфськими колонами, вивершений бордовим фронтоном, увінчаний трьома вежами. Головний вівтар і два бічні св. Йосипа і св. Вінцента були різьблені з мармуру. В останньому зберігались реліквії цього святого, які Станіслав Потоцький у 1680 р. отримав у Римі від Папи Інокентія XI. На бічних внутрішніх стінах знаходився герб Потоцьких.
Можливо, спільно із Конрадом Кутчерайтером автором більшости скульптур із станіславської колеґіати був Томас Гуттер. В 1751 році в костелі поховали великого коронного гетьмана Юзефа Потоцького (молодшого сина засновника Станіславова Анджея Потоцького), власника міста після смерти батька. Колеґіата стала сімейною усипальницею Потоцьких.
На прохання тодішнього пастора Красовського у 1877 р. виконав новий розпис костелу Еразм-Рудольф Фабіянський. Проте вже у 1882 році через пожежу згорів дах костелу, головна вежа і свіжо розписане склепіння. У 1892 році відбувся капітальний ремонт храму і усе було відреставровано.
З тих часів при костелі працювала музична школа, де вчили церковному співу. Колись на хорах над головним входом колись був орган, який вперше зазвучав у 1900 році. Але орган був втрачений у післявоєнний час.
У 1965 році тут розмістили геологічний музей.
Сьогодні у костелі Пресвятої Діви Марії знаходиться Івано-Франківський обласний художній музей.

джерело тексту

 

Отчёты
Аватар пользователя vv
5 Фото
vv
Аватар пользователя Lapsha
1 Фото
Lapsha
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу