Тустань - наскельне місто-фортеця в с. Урич

Аватар пользователя Декабрь
  • Теги:
    • Археология,
    • Городище

Оценка: +5 / 1 участник / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЛьвовская областьУрич
Описание

Тустань — ранньосередньовічна наскельна фортеця-град і митниця ІХ—ХІІІ сторіччя, давньоруський наскельний оборонний комплекс, залишки якого розташовані в Українських Карпатах (Східних Бескидах), у Сколівському районі Львівської області, поблизу с. Урич, що на південь від міста Борислава та південний схід від селища Східниці. Пам'ятка оборонної архітектури розташована серед лісового масиву Підгородцівського лісництва і входить до складу Державного історико-культурного заповідника «Тустань».
Тустань була волосним центром та митним пунктом на важливому соляному шляху, що вів з Дрогобича до Закарпаття та Західної Європи. Фортеця жодного разу (ні в 1240-1242, ні в 50-х роках XIII ст) не була взята монголо-татарськими ордами. фортеця проіснувала в дереві з ІХ до XIII, а в другій половині XIII ст. вона була побудована в камені.
Існує припущення, що слово тин («огорожа, паркан; стіна») запозичене з давньослов'янської мови, в якій праслов'янське tynъ пов'язане з tyti «густо рости» (пор. з Тустань) і первісно означало «густі зарості». Назва може бути утворена від tyti «густо рости» і стан (латинського «status»; в сучасній англійській мові — «statе»).

Джерело.

Как добраться к точке: 
поблизу села Урич
ВложениеРазмер
tustan_-_naskelne_misto-fortecya_shukach.jpg3.09 МБ
Отчёты
Аватар пользователя dombrovskii_a
6 Фото
dombrovskii_a
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу