Палац Потоцьких в м. Львів

Аватар пользователя Декабрь
  • Теги:
    • Дворец,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +28 / 6 участников / 4 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЛьвовская областьЛьвів
Описание

Будівля виконана в стилі французького класицизму, цегляна, обштукатурена, Н-подібна у плані, з розвинутим центральним ризалітом та боковими крилами. Триповерхова, з мансардами. Фасади декоровані фігурними обрамленнями вікон та рустикацією, ліпними консолями балконів та балюстрадами. Парадний вхід оформлений арочним портиком з ліпниною та іонічними колонами. Ліпний декор авторства Петра Гарасимовича та, ймовірно, Леонарда Марконі.
На першому поверсі розміщені парадні зали для прийому гостей, в оформленні яких широко використані ліпнина, позолота, різнокольоровий мармур, цінні породи дерева, розпис. З вулиці на подвір'я ведуть парадні монументальні ворота з двома флігелями, прикрашені картушем. Для прийомів у палаці Потоцьких були передбачені місця для під'їзду екіпажів, зали для зустрічей. З південно-західного боку біля палацу були збудовані з нетинькованої червоної цегли будівлі стайні з барельєфами коней та служб, з виходом на вул. Оссолінських (тепер Стефаника, 7а). Від сторони вул. Коперника палац відділяє огорожа з парадними воротами та флігелями для сторожі. Тильні ворота виходить на вул. Тиху. Загальна площа палацу становить 3100 м².
До 1879 року тут знаходився великий міський парк. Вже в кінці XIX — на початку XX сторіч навколо палацу Потоцьких збудували цілу низку багатоповерхових будинків, частина з яких виходила передніми фасадами на вулицю, а тильними частинами в сторону палацу. Тому вид на палац Потоцьких залишився відкритим лише з вулиці Коперніка. Наприкінці 1980-х років у палацовому парку влаштували шахту для прокладання тунелів підземного трамваю, і побудували непривабливу прибудову, у якій зараз знаходиться Музей мистецтва давньої української книги (вул. Коперника, 15а). З ініціативи Б. Г. Возницького 2010 поряд у парку було закладено Парк замків та оборонних споруд давньої України, де демонструються макети оборонних споруд у М 1:50.

Історична хронологія.

В січні, лютому, березні 1919 року палац був резиденцією місії Бартелемі.
22 листопада 1919 р. на палац впав літак американського пілота Едварда Ґрейвса, що брав участь в показових польотах над центром Львова з нагоди 1-ї річниці зайняття міста поляками. Падіння літака та вибух паливних баків спричинили пожежу верхніх поверхів та даху будинку.
Ремонт та реставрація палацу тривали до 1931 р.

У 1945-1972 рр. палац був у користуванні Інституту геології і геохімії горючих корисних копалин АН УРСР.
У 1972 році тут розмістився Палац урочистих подій (Львівський міський РАЦС).
У 1973—1974 рр. палац був на реставрації.
У 1996 році поряд із будівлею спорудили Львівський палац мистецтв.
У 2000-х рр. палац Потоцьких передали Львівській галереї мистецтв.

Джерело.

 

Как добраться к точке: 
м. Львів, на вулиці Коперника, 15.
Отчёты
Аватар пользователя Vikont
1 Фото
Vikont
Аватар пользователя vv
2 Фото
vv
Аватар пользователя olanko
1 Фото
olanko
Аватар пользователя Aleksis
3 Фото
Aleksis
Аватар пользователя Orlan
1 Фото
Orlan
Аватар пользователя Хорт
1 Фото
Хорт
5
Ваша оценка: Нет Средняя: 5 (1 голос)

Вернуться к началу