Пам’ятник льотчиці Євдокії Носаль в с. Бурчак

Аватар пользователя vv
  • Теги:
    • Памятник (Бюст),
    • Памятник воинам 1939-1945,
    • Памятники

Оценка: +3 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЗапорожская областьБурчак
Описание

Пам’ятник Євдокії Іванівні Носаль знаходиться біля школи в с. Бурчак. Її іменем названа центральна вулиця села.
Євдокія Іванівна Носаль народилась 13 березня 1918 року в селі Бурчак Михайлівського району Запорізької області в селянській родині.  Після закінчення школи переїхала до Миколаєва. У 1936 році закінчила Миколаївський педагогічний технікум. Працювала вчителем молодших класів і викладачем фізкультури в середній школі № 27 міста Миколаєва.
У 1937 році за комсомольською путівкою прийшла до миколаївського аероклубу. Після закінчення аероклубу, направлена на подальше навчання вХерсон. У 1940 році закінчила штурманський курс Херсонської школи пілотів ЦПФ.
Початок німецько-радянської війни зустріла у Бресті, де її чоловік, льотчик Григорій Перепелиця, проходив військову службу. Оскільки Є. І. Носаль була вагітною, її було евакуйовано з Бреста. Проте пологовий будинок, в якому перебувала Євдокія після народження сина, був зруйнований ворожою авіацією. Її витягли з-під уламків, але дитина загинула.
В листопаді 1941 року Є. І. Носаль прибула до Центру підготовки і формування жіночих полків, яким керувала  майор М.М. Раскова. Після інтенсивної льотної підготовки, було сформовано 588-й нічний бомбардувальний авіаційний полк. Бойові вильоти здійснювались на літаках По-2. Вже в серпні 1942 року Євдокія Носаль здійснила свій 100-й бойовий вильот, в жовтні — 200-й. В кінці 1942 року її призначено командиром ланки, а потім — заступником командира ескадрилії.
Всього Є. І. Носаль здійснила 354 нічних бойових вильоти на бомбардування ворожих позицій, скинувши при цьому 48 000 кг бомб різного калібру.
24 квітня 1943 року вночі, повертаючись з бойового завдання в районі Новоросійська, літак Є. Носаль був атакований німецьким винищувачем. Євдокія була смертельно поранена. Штурман Г. Каширіна змогла дотягти до аеродрому і посадити понівечений літак.
Поховано відважну льотчицю в селищі Пашковський . За зразкове виконання бойових завдань та виявлені мужність і героїзм гвардії молодшому лейтенанту Носаль Євдокії Іванівні посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Джерело

Как добраться к точке: 
Запорізька обл. Михайлівський р-н, с. Бурчак
Отчёты
Аватар пользователя ганс
1 Фото
ганс
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу