Меморіальна дошка на буд. №37 по вул.І.Франка в м.Львові

Аватар пользователя Vikont
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Памятники

Оценка: +4 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЛьвовская областьЛьвів
Описание

На будинку №37 по вул.І.Франка ємеморіальна дошка, яка розповідає про те, що в цьому будинку в певні періоди мешкали поет та громадський діяч Петро Карманський та учений Яким Ярема.

Петро Сильвестрович Карманський (1878 — 1956) — український поет, перекладач. Представник раннього українського модернізму. Створив цикли проникливої любовної лірики, екзотичних пейзажів. Його ранні поезії пронизані смутком, пізніші — іронією та сарказмом. Вірші радянського періоду позначені декларативністю.
Переклав «Божественну комедію» Данте. Перша частина («Пекло») вийшла 1956 року в співавторстві з Максимом Рильським. Також переклав окремі твори Гете, Де Амічіса та інших авторів.

Посилання на джерело тексту.

Яким Якимович Ярема (1884 — 1964) — український психолог, філософ, мовознавець і літературознавець, педагог і культурно-освітній діяч. Доктор філософії (1922). Кандидат філолологічних наук (1948). Дійсний член Наукового товариства ім.Т.Шевченка (1939). Професор Українського Високого педагогічного інституту в Празі (1923—1930 p.p.).

З приходом Радянської влади в січні 1940 року Ярему прийнято у дійсні члени Наукового товариства ім. Т. Шевченка. Від січня 1941 викладав у Львівському університеті, працював в Інституті літератури АН УРСР. Протягом німецької окупації викладає у Політехнічному інституті, працює над великим українсько-німецьким словником.
1946–1950 — у Київському інституті літератури АН УРСР. 1950–1962 — завідувач кафедри іноземних мов Львівського зооветиренарного інституту (нині академія ветеринарної медицини). Двічі обирався депутатом Львівської міської ради.

Посилання на джерело тексту.


Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу