Ущелина річки Теміар

Аватар пользователя VoloksboR
  • Теги:
    • Река,
    • Водопад,
    • Природные объекты ,
    • Родник (Источник),
    • Ущелье (Каньон)

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаКрым Автономная РеспубликаЯлта
Описание

У центрі Ялтинського амфітеатру виділяються два гірських відроги – хребти Іограф і Кизил-Кая, між якими затиснута глибока мальовнича ущелина.

Дном ущелини біжить дзюркотлива річка Теміар.

Назва її не перекладається з жодної з відомих мов, а топонімісти припускають, що вона може походити з мови найстародавніших жителів Криму – таврів. Як би там не було, ім’я цієї гірської річки дійшло до нас із давніх-давен.

Навесні під час танення снігу на яйлі рівень води в Теміарі різко підвищується і до моря несеться швидкий і потужний потік. Про могутню силу води і її здатність руйнувати гірські схили красномовно свідчать величезні валуни якими завалене дно ущелини. Річище Теміару, що його пробив у скельних породах потік, має численні перекати, невеликі водоспади і карстові вимивини.

Тут є кілька ванн, судячи з усього, дороблених людьми, які виглядають дуже привабливо в спекотний день. Як, наприклад, ось ця:

Вода звиваючись спадає в неї з кількох високих уступів:


Але слід пам’ятати, що температура води в гірських кримських річках навіть улітку достатньо низька – не більше 12-15°С.

За скельним уступом, з якого спадає цей мальовничий водоспад,

є ще дві ванни які наповнюються кожна своїм водоспадом.

Ось цю наповнює двоструменевий водоспад:

А ця має має власну романтичну назву - Купіль Діани (водоспад який її наповнює називається, відповідно, Водоспад Діани))):

Подейкують, що жінка або дівчина викупавшись у цій купелі стає гарніше і молодше. А взагалі, купання у ванні з кришталевою джерельною водою, що насичена киснем, бадьорить нівроку!

Вище над Купелю Діани знаходиться витік Теміару – знамените джерело струмінь якого б’є прямовисно вниз із скелі наче з відкритого на повний тиск крану.

До речі, окремих витоків Теміару кілька, ми виявили принаймні три, і всі вони струменіють з однієї скелі на відстані трьох-п’яти метрів один від одного,

але основний витік найдивовижніший – частково прихований у глибині скелі, рівнобіжний скельному навісу струмінь.

Вид на Ялту з верхів'я ущелини Теміару:

Ось тут описані варіанти маршрутів:

1) джерело 1

2) джерело 2

Как добраться к точке: 
Я би порадив ось цей, на мій погляд, найзручніший варіант (не треба добиратися до Василівки, звідки спочатку йти до джерела Бабу-Корито, потім шукати стежку вздовж старого арика; або йти жахливою промзоною від зупинки на трасі «Бакалія»): вам потрібна зупинка «Місхорська» (Південнобережне шосе) і газова заправка «Чорноморнафтогаз» (44°30'54"N 34°9'29"E). Від заправки на схід починається стежка, яка потім перетворюється у ґрунтову дорогу. Гарний орієнтир – річка вздовж якої вам і потрібно рухатись, спочатку правим орографічним берегом, потім лівим. Дорога через деякий час віддалиться від річки, але коли ви опинитесь на відкритій місцевості серед закинутих виноградників, перед вами постане чудовий краєвид і одночасно виразний орієнтир – панорама Іограф і Кизил-Кая між якими і знаходиться потрібна ущелина, тобто чітко видно в якому напрямку треба рухатись. А невдовзі після того як зайдете в ліс, дорога виведе вас знову до річки. Тут вже треба буде починати рухатись вздовж річки по не завжди чіткім стежкам. Краще лівим орографічним берегом. З рештою вийдете до арика на чудову стежку яка йде пори нього. Проблем з орієнтуванням не буде.
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу