м. Львів. Старий корпус медичного університету

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Здание,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЛьвовская областьЛьвів
Описание

Архітектура

Три будівлі (корпус анатомії, корпус патології та корпус фармакології) компонуються в формі букви 'П' навколо відкритого двору-курдонера, творячи єдиний ансамбль. Будинки споруджувалися неподалік від мальовничого східного передмістя Львова, в парковому оточенні. Проектувалися для потреб медичного відділу університету.

Базовою ланкою ансамблю є корпус анатомії, розвернутий головним фасадом до вул. Пекарської. Це двоповерхова цегляна тинькована споруда з високим цокольним поверхом і черепичним дахом. Виділяється центральний ризаліт з головним входом, оздоблений на рівні другого поверху пілястрами з іонійськими капітелями. Над ризалітом надбудовано аттик і фронтон прикрашений картушем. Перший поверх і цоколь оформлені рустом. Прорізи вікон другого поверху на виступі ризаліту - аркової форми. В інших партіях фасаду - вікна прямокутні. Вікна першого і другого поверхів мають профільовані обрамлення.

Корпуси патології та фармакології розташовані симетрично, по обидва боки від корпусу анатомії. Вони орієнтовані на вул. Пекарську торцевими фасадами, а головними фасадами повернуті один до одного. Кожний з них є цегляною тинькованою спорудою, двоповерховою, з цокольним поверхом. Прийоми архітектурно-композиційного вирішення екстер'єру аналогічні тим, які застосовано для корпусу анатомії.

Внутрішнє планування будівель базується на коридорно-анфіладній системі. В комплексі інтер'єрів привертає увагу парадна сходова клітка і велика амфітеатральна навчальна авдиторія в центральному корпусі (будинку анатомії).

Будинки є прикладом формування комплексу споруд для потреб вищого навчального закладу кінця ХІХ ст.

 Джерело тексту і фото 


 

Как добраться к точке: 
Вул. Пекарська, 52
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу