м. Бердичів. Меморіальна дошка Герою Радянського Союзу В.Є.Ривжу

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Памятники

Оценка: +5 / 1 участник / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЖитомирская областьБердичів
Описание

Тут в одній з квартир тривалий час проживав учасник Великої Вітчизняної війни, Герой Радянського Союзу (1945), Почесний громадянин міста Бердичева (1977) Ривж Всеволод Єзупович (1907-1992).

В ході Вісло-Одерської операції 16-а гвардійська механізована бригада під командуванням гвардії полковника Всеволода Ривжа, наступаючи в передовому загоні 6-го гвардійського механізованого корпусу, в період з 14 по 19 січня 1945 року з боями пройшла понад 500 км, брала участь у звільненні польських міст. У числі визволених міст був і Піотркув. У цих боях комбрига було важко контужений і поранений у голову. Незважаючи на сильний головний біль і втрату ока, він не покинув поля бою і до його закінчення відмовився від відправки в госпіталь.

26 січня 1945 року його бригада успішно форсувала річку Одер у районі міста Кєбен (Хобеня, Польща) і оволоділа плацдармом на її лівому березі, що дозволило радянським військам закріпити успіхи попередніх виснажливих та кровопролитних боїв.

6 квітня 1945 року, майже за місяць до закінчення війни, в житті В.Є. Ривжа сталася знамення подія: Указом Президії Верховної Ради Союзу РСР за мужність і відвагу, виявлену в боях проти німецько-фашистських загарбників, а також уміле керівництво військовим з’єднанням Ривжу Всеволоду Єзуповичу присвоєно звання Герой Радянського Союзу з врученням ордену Леніна та медалі "Золота Зірка" (№7446).

В Бердичеві Всеволод Ривж тривалий час керує місцевою військово-патріотичною роботою, стає активістом ветеранського руху. Працює на заводі "Комсомолець", де обирається членом парткому та заступником секретаря парткому. Також неодноразово Всеволод Єзупович обирався членом міськкому Компартії України, депутатом міської Ради народних депутатів, очолював постійну комісію по промисловості, транспорту і зв'язку міської Ради. Помер Всеволод Єзупович Ривж 21 лютого 1992 року. Похований на військовій ділянці міського кладовища.

9 травня 2010 року на ознаменування 65-ї річниці Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні на будинку, у якому проживав В.Є. Ривж, встановлено меморіальну дошку з портретом Героя та присвятним написом. Напис: "У цьому будинку жив Герой Радянського Союзу Ривж Всеволод Єзупович 11.11.1907 – 21.02.1992".

 Джерело

 

Как добраться к точке: 
Вул. Європейська, 20
Отчёты
Аватар пользователя Eduard
2 Фото
Eduard
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу