м. Бердичів. Аннотаційна дошка Герою Радянського Союзу В.В.Луппову

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Памятники

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЖитомирская областьБердичів
Описание

На початку вулиці Луппова на стіні житлового будинку встановлено меморіальну дошку на честь Героя Радянського Союзу Луппова Володимира Васильовича (1897-1944) – командира 71-ї механізованої бригади 9-го механізованого корпусу 3-ї гвардійської танкової армії 1-го Українського фронту, полковника, що загинув під час визволення Бердичівщини від німецько-фашистських загарбників.

Дошка встановлена на підставі рішення виконкому Бердичівської міської ради від 20 квітня 1965 року. Цим же рішенням вулиця Грецька перейменована на вулицю імені В.В. Луппова.

Дошка виготовлена з білого мармуру, присвятний напис: "Герой Радянського Союзу генерал-майор Луппов Володимир Васильович загинув в боях за визволення м. Бердичева 5.I-1944 року, народився в 1897 р.".

 

Луппов Володимир Васильович (1897-1944) – командир 71-ї механізованої бригади 9-го механізованого корпусу 3-ї гвардійської танкової армії 1-го Українського фронту, полковник. Народився 20 липня 1897 року в селі Люк Балезинського району Удмуртії в родині чиновника. Росіянин. Член ВКП(б) із жовтня 1942 року.

У боях Великої Вітчизняної війни приймає участь з липня 1941 року. Воював на Західному, Брянськом, Південно-Західному, Воронезькому та 1-у Українському фронтах. Був двічі поранений.

Морозним ранком 4 січня 1944 року командир 71-ї бригади полковник В.В. Луппов повів бригаду в рейд по тилах супротивника. Звільнив села Малосілка та Демчин Бердичівського району, захопив село Рачки (Чуднівський район). Але вдень 5 січня 1944 року обстановка для бригади склалась важка – супротивник значними силами контратакував позиції радянських військ. Під час запеклого бою полковник Володимир Луппов загинув.

Полковник В.В. Луппов був похований у Бердичеві. У 1950 році тіло Героя було перепоховане у Москві на Ново-Дівочому цвинтарі. Туди ж з Бердичева перенесли і пам’ятний знак, що був встановлений на його могилі.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 10 січня 1944 року за вміле командування в маневрових видах бою, нанесення ворогові великої втрати в живій силі й техніці й виявлені при цьому мужність, сміливість і відвагу полковникові Володимирові Васильовичу Луппову посмертно присвоєно Героя Радянського Союзу. Володимир Луппов нагороджений орденом Леніна, двома орденами Червоного Прапора, орденом Червоної Зірки, медалями. Також постановою Ради Народних Комісарів СРСР від 11 березня 1944 року №274 полковнику Луппову В.В. посмертно присвоєно звання "генерал-майор".

Джерело тексту і фото 

 

Как добраться к точке: 
Вул. Європейська, 32/1
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу