Пам'ятний знак заснуванню Лебедина

Аватар пользователя vv
  • Теги:
    • Памятный знак,
    • Памятники,
    • Скульптура животного

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаСумская областьЛебедин
Описание

Територія міста Лебедин була заселена здавна, про що свідчать знайдені тут знаряддя праці та посуд епохи бронзи (ІІ тис. до н. е.), а також рештки поселення епохи черняхівської культури (II–VI ст.). Стосовно дати заснування існує декілька версій. Найвірогідніше, що переселенці з Правобережжя заснували тут в 1650-х  роках. слободу, назва якої пішла від однойменного озера, що розташоване поблизу, або ж походить від назви однойменною села на Черкащині чи Київщині, звідки прийшли переселенці. 1658 р. населення Лебедина поповнилося новими переселенцями, слободу перебудували. Лебедин було віднесено до Сумського полку як сотенне містечко, яке з осені 1658 р. увійшло до козацького реєстру під назвою «Лебяжий город».
З Лебедином пов'язана одна з найтрагічніших сторінок історії України. У 1708 році з 20 листопада по 26 грудня у Лебедині містилась ставка Петра І, який вів підготовку до воєнних дій проти гетьмана Івана Мазепи та його союзника — шведського короля Карла XII. Водночас тут князь Меншиков чинив суд над прихильниками Мазепи. Перед цим було стерто з лиця землі гетьманську столицю Батурин.
Після ліквідації козацького устрою Лебедин стає центром комісарства, потім — центром повіту, певний час належав до складу Охтирського повіту, з 20-х років XX ст. — центр району.
1781 року затверджено герб Лебедина у вигляді щита, у верхній частині якого зображено герб Харкова, а в нижній — на золотому тлі лебедя, що символізує назву міста.
В 1782 р. до мешканця Лебедина Федора Залеського приїздив Г. С. Сковорода. В червні 1859 р. до Лебедина завітав Т. Г. Шевченко, який зупинявся у братів Максима Михайловича і Олексія Михайловича Залеських. Влітку 1893 р. в Лебедині жив С. В. Рахманінов. Тут бували вчені І. І. Срезневський, О. О. Потебня, письменники П. П. Гулак-Артемовський, Г. Ф. Квітка-Основ'яненко.
 В центрі міста, на відзнаку його багатої історії  збудовано пам'ятний знак.

Джерело

Как добраться к точке: 
Сумська обл. м. Лебедин, парк Шевченка
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу