м. Київ. Будинок № 15 по вул. Лютеранській.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаКиевская областьКиїв
Описание

Зведено 1908 року за проектом арх. О. Вербицького. Під час Великої Вітчизняної війни зруйновано, 1946 збудовано з частковим переплануванням. Пам’ятка архітектури.

Триповерховий з цокольним напівповерхом, цегляний, у плані П-подібний, трисекційний: з чоловою двоквартирною і двома одноквартирними секціями в дворових крилах. Парадні приміщення виділено на фасаді еркерами і балконами, які формують асиметричну композицію. Особливістю фасаду, виконаного в стилі раціонального (конструктивного) модерну, є контраст фактур — кольорових керамічних плиток, гладенької площини стін і штучного каменю з колотою поверхнею у цоколі. Глазурованою плиткою синьо-зелених тонів акцентовано підвіконні площини і фриз із стрічкою геометризованого рослинного орнаменту.

Асиметрію фасаду підсилено завершенням лівого еркера щипцем, у полі якого кольорове майолікове панно із зображенням Пана, що грає на сопілці, та двох німф на тлі пейзажу (виконано О. Вербицьким і А. Козловим в Абрамцевській керамічній майстерні).

В оформленні фасаду використано також художній метал у деталях огорожі. Відповідно до авторського проекту ріг праворуч по фасаду мав завершення у вигляді вежки зі шпилем (не збудовано). Втрачено частину карниза і балюстраду.

Будинок — одна з небагатьох пам'яток, на фасаді якої зберігся монументальний живопис.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Лютеранська, 15
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу