Пам'ятна дошка Цилюрику А.В., сел. Кочеток

Аватар пользователя butilkavodi
  • Теги:
    • Мемориальная доска,
    • Памятники

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаХарьковская областьКочеток
Описание

На фасаді головного корпусу Чугуєво-Бабчанського лісового коледжу встановлено пам'ятну дошку Цилюрику А.В.


Цилюрик Анатолій Васильович (нар. 2 березня 1935Харків) - доктор біологічних наукпрофесор кафедри лісівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України, академік Лісівничої академії наук України, член-кореспондент Української академії аграрних наук.
У 1950 році вступив до Чугуєво-Бабчанського лісового технікуму, який закінчив у 1953 році з відзнакою. Навчання продовжив в Київському лісогосподарському інституті (майбутня Українська сільськогосподарська академія (УСГА)). У 1958 році закінчив академію за спеціальністю «Лісове господарство», здобувши кваліфікацію «Інженер лісового господарства». Працював в Київському аеролісовпорядкувальному тресті «Ліспроект». У 1961–1964 роках - аспірант кафедри фітопатології УСГА. У 1964 році захистив кандидатську дисертацію «Устойчивость зеленокорой осины к серцевинной гнили, вызываемой грибом Phellinus tremulae (Bond.) Bond. et Borris». Працював асистентом, доцент кафедри. У 1967 році закінчив десятимісячні курси французької мови при Київському університеті імені Т.Г. Шевченка і працював консультантом-викладачем по захисту тропічних рослин від шкідників і хвороб при Міністерстві держгоспів Демократичної Республіки В'єтнам у 1969–1971 рр. Після повернення із закордонного відрядження в УСГА його було призначено деканом факультету захисту рослин (1971–1979), пізніше проректором з навчальної роботи (1979–1987). У 1984–2002 роках очолював кафедру лісових культур та лісової фітопатології Національного аграрного університету (НАУ).
Вчене звання професора присвоєно в 1987 році на кафедрі лісових культур та лісової фітопатології. Докторська дисертація з біологічних наук «Лісівнича і патосанітарна оцінка осикових насаджень України та наукові основи їх оздоровлення» була захищена в alma mater у 1994 році за двома спеціальностями: 06.03.03 - лісознавство, лісівництво, лісові пожежі та боротьба з ними і 06.01.11 - захист рослин від шкідників та хвороб. У 2002 році Цилюрика А.В. було обрано членом-кореспондентом Української академії аграрних наук. У 2002–2006 роках очолював кафедру захисту лісу, від 2007 року - професор кафедри біології лісу та мисливствознавства. У 2011 році працює на посаді професора кафедри лісівництва та директором науково-навчального центру «Лісівництво та розширене відтворення лісових ресурсів». Член спеціалізованої вченої ради Національного університету біоресурсів і природокористування України. Керує мобільними навчально-науково-виробничими курсами «Захист лісу».
Викладає дисципліни: «лісова фітопатологія», «патологія лісу», «імунітет деревних рослин до збудників хвороб», «ентомопатологічна експертиза», «прогноз збудників хвороб та шкідливих комах». Здійснює керівництво аспірантурою та докторантурою. Під його керівництвом захищено 1 докторська та 9 кандидатських дисертацій.
Цилюрик Анатолій Васильович - провідний вчений у галузі захисту деревних та декоративних рослин у лісовому та садово-парковому господарства. Уперше розробив і впровадив у виробництво технологію оздоровлення і вирощування осикових насаджень. Основні напрями наукових досліджень: інфекційні та біологічні цикли розвитку збудників хвороб деревних рослин; несправжній осиковий трутовиксоснова губкатрахеомікоз дуба; графіоз в'язових; збудники хвороб та шкідливі комахи у тимчасових розсадниках; омела білаялівцева та австрійська; збудники хвороб штучних насаджень сосни звичайної; вегетативне розмноження тополі тремтячоїсірої та білої у заплавах річок Полісся України; охорона та збереження довкілля; мікоризоутворюючі гриби.
Джерело.

0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу