Вихідний пункт першої нівелірної мережі м. Львів

Аватар пользователя olanko
  • Тип репера:
    • Нивелирная марка

Оценка: 0 / 0 участников / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • УкраинаЛьвовская областьЛьвів
Описание

Марка розташована на головному корпусі "Львіської політехніки".

У 1880-1888 рр. кафедрою була створена перша нівелірна мережа Львова, що складалася з 18 реперів, висоти яких були отримані з помилкою 1, 2 мм на 1 км ходу (рис. 4), причому професор Зброжек проклав прямий хід, а асистент Відт зворотний хід, а дослідженням приладів займалися колишній асистент Р. Дзєсьлевскі та студент, а згодом асистент, К. Скровачевскі. Відомо, що мережа використовувалась для будівництва першої львівської каналізації, тому, що державна мережа точного нівелювання в Галичині була створена ВГІ у Відні лише у період з 1888 по 1892 рр. Для закладки реперів застосовували спеціальні марки, що їх вперше використали у Саксонії в 70-х рр. XIX ст. (рис. 5). Відлік висот створеної мережі вівся від репера, що знаходився в стіні головного корпусу ВПШ. Його висота була визначена ймовірно у 1883 р. за допомогою барометричного нівелювання від рівня Адріатичного моря у присутності висококваліфікованої міжнародної комісії на чолі з відомим австрійським військовим геодезистом і картографом, членом Європейської комісії з градусних вимірів і колишнім начальником Військово-географічного інституту (ВГІ) у Відні (Австро-Угорщина) фельдмаршалом-поручником Августом фон Фліґели (1811-1879), уродженцем недалекого від Львова містечка Янів-Любельскі в Галичині (нині Люблінське воєводство, Польща). Доречі, іменем А. Фліґели названо найпівнічнішу точку Російської Федерації, Європи та Євразії – мис на острові Рудольфа в архіпелазі Земля Франца – Йосипа (Північний Льодовитий океан). У складі комісії також були професор астрономії і вищої математики Ягеллонського університету і директор обсерваторії у Кракові Міхал Францішек Карліньскі (1830-1906), професор вищої геодезії Віденської політехніки д-р Йозеф Філліп Герр (1819-1884) та президент Австро-Угорської комісії з градусних вимірів полковник Йоганн фон Ґанагль (1817-1879), також колишній начальник ВГІ у Відні.

У липні 1991 р. автором здійснено пошук стінних марок, закладених Зброжеком. Виявилося, що вони збереглися на будівлях головного корпусу Національного університету “Львівська політехніка”, середньої школи № 35, костьолу Марії Сніжної, церков Св. Андрія і Св. Миколая, решта ймовірно знаходиться під штукатуркою будівель або знищена. Такого ж типу марка була знайдена на головних воротах Личаківського цвинтаря, що свідчить про прокладку в подальшому нових нівелірних ходів у зв’язку з будівництвом міської каналізації.

Виконувана робота вимагала вирішення ряду наукових проблем. У 1884 р. у Львові Зброжек друкує роботу “О libeli і osi kolimacyjnej” (“Про рівень і колімаційну вісь”), де вирішено питання про одну з перевірок нівеліра. У цьому ж році у Кракові виходить його визначна праця “Zastosowanie wyznacznikow w teorji najmniejszych kwadratow” (“Застосування визначників в теорії найменших квадратів”), де запропоновано новий метод вирівнювання створеної мережі. Крім того, у “Czasopismo techniczne” ним були опубліковані важливі висновки, актуальні і зараз, щодо проведення робіт. Вони стверджують, що найкращі результати отримують під час нівелювання вночі і що температура спостерігача впливає на рівень нівеліра. Ці перші дослідження нівелірної рефракції у Львові свідчать про те, що на кафедрі геодезії розпочали вивчати рефракцію ще на початку 80-тих рр., XIX ст. і продовжують в XXI ст., а проф. Д. Зброжека слід вважати першим львівським вченим-геодезистом – дослідником рефракції.


Стінна марка
а – латунний зрізаний конус у стіні;
б – чавунна табличка з надписом Z. W. (Znak wysokosci);
в – сучасний вигляд.

Джерело.

Как добраться к точке: 
Бандери, 12<img src="http://www.shukach.com/sites/default/files/imagecache/node-gallery-display/post_images/232/p7062626-1-204650.jpg" alt="" title="" class="imagecache-node-gallery-display" />
0
Ваша оценка: Нет

Комментарии

Аватар пользователя butilkavodi

Додав інформацію про ці

Додав інформацію про ці знаки. Дуже цікаво! Це будуть нові об'єкти дл пошуку!

Аватар пользователя dombrovskii_a

интересно

интересно

Вернуться к началу