м. Краків. Костел святого Франциска Ассізького

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Костел,
    • Культовые сооружения

Оценка: +5 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • ПольшаМалопольское воеводствоКраков
Описание

 

(Kościół Franciszkanów) 

У цьому костелі формально народилася Річ Посполита – найбільша держава Європи епохи раннього нового часу. Тут у 1386 році хрестився як католик та коронувався Польською короною Великий Литовський князь Ягайло. І хоча до створення держави з такою назвою було ще довгих 180 років, саме ця коронація стала першою цеглиною в її побудові. Тут народилася династія Ягеллонів, представники котрої правили крім Польщі також у Чехії та Угорщині.

До Кракова францисканці потрапили у 1237 році з Праги за сприяння чеської дружини князя Генріка ІІ Побожного. Будівництво костелу почалося після татарського набігу в 1241 році. Підтримку францисканцям надавав князь Болеслав Сором'язливий, який частково фінансував його спорудження. Костел освятили у 1249 році.

Потім костел багаторазово перебудовувався після воєн і пожеж. У 1657 - 1673 роках до архітектури костелу були додані деякі елементи бароко. Його багате середньовічне оздоблення було знищене під час великої пожежі 1850 року. Після цього костел був відреставрований і дещо перебудований. Та пожежа була однією з найсильніших в Кракові. У ній згоріло 160 будинків, 4 церкви, 3 монастиря і 2 палаци – вогонь знищив майже 10% міста. Окрім житлових і торговельних приміщень були знищені і цінні бібліотеки та твори мистецтва. Відновлювальні роботи в костелі закінчилися тільки в 1912 році.

З одного боку до костелу примикає каплиця Мук Господніх, в якій можна побачити картини, що зображують муки Ісуса Хреста, роботи Юзефа Мехоффера. А з протилежного боку - каплиця Скорботної Матері Божої. У вівтарі знаходиться пізньоготичний образ Скорботної Мадонни початку XVI століття. Через наву можна потрапити у внутрішню галерею монастиря Францисканців, знамениту своїми портретами краківських єпископів.

Джерело 

Как добраться к точке: 
Вул. Franciszkańska 2
Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу