м. Прага. Пам’ятник Яну Гусу

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Памятники,
    • Выдающиеся личности ,
    • Скульптура (Изваяние)

Оценка: +10 / 2 участники / 1 рекомендация / (+0) (-0) качество

  • ЧехияСреднечешский крайПрага
Описание

До 500–річчя Яна Гуса йому в 1915 році, на найпочеснішому для всіх чехів місці, на Староместськой площі  був встановлений пам'ятник. Його створив відомий скульптор і художник Ладіслав Шалоун (Ladislav Šaloun). Пам'ятник виглядає вельми оригінально. Це не звичайний постамент, на якому стоїть фігура. Він як би зростає з самої площі. Зверніть увагу, що це не просто пам'ятник, а швидше ціла композиція. Тут і гусити, тут і молода жінка-мати, якою  художник хотів показати відродження ідей Гуса і всього народу. А на самому пам'ятнику напис, який розкриває філософію життя Яна Гуса: «Любіть людей».

У 2007-2008 роках пам'ятник був закритий на реставрацію. Реставратори дуже опасалися за хід ведення робіт. Адже це не литий з бронзи монумент. Пам'ятник збірний. Його залізні внутрішні кріплення могли  постраждати від часу. Але все обійшлося. І пам'ятник знову відкритий. До нього йдуть віддати данину пошани люди різних конфесій, як протестанти, так і католики. А їх в Чехії приблизно однаково.

Цікава деталь. Зверніть увагу на те, що хоч художник і не робив на це розрахунок, але так вийшло: погляд Яна Гуса йде на горищне вікно, а воно зроблене так, що в нім рама у вигляді хреста, причому католицького. І виходить, що він гордо дивиться на католицький хрест. Звичайно, це просто збіг. Проте уважні туристи помічають цю вельми символічну деталь.

Джерело

Как добраться к точке: 
Staroměstské náměstí
Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
Аватар пользователя Хорт
3 Фото
Хорт
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу