м. Прага. Будинок «У Сикстів».

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +5 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • ЧехияСреднечешский крайПрага
Описание

Будинок «У Сикстів» (Dům U Sixtů) - легендарна будівля на вулиці Целетній. Цій будові більш семи століть - вона існує ще з романського періоду. Будинок багато разів реконструювали, але до сих пір в ньому збереглися окремі романські елементи. У XVI столітті його розширили в глибину двору: були зведені два додаткових крила. У XVII столітті Сикстів будинок повністю перебудували в ренесансному стилі.

Будинок отримав своє ім'я на честь одного з колишніх власників - канцлера Староміської мерії, Сикста з Оттерсдорфа. Всього за роки існування у будинку змінилося кілька господарів. Першим відомим власником був Альберт Карамерж, потім - Мікулаш з Окоржа; пізніше - Йіндржіх Лефл, що служив ординарцем у Яна Гуса; імперський секретар Ф. Фабрициус з Розенфельда; член Староміської міської ради - Марк Бернард Іоанеллі.

Іоанеллі перебудував будинок в бароковому стилі. Головний фасад був абсолютно змінений: з'явився трикутний фронтон, стіни були прикрашені пілястрами, віконні прорізи оформлені сандриками і карнизами. На аттику встановили статуї чотирьох імператорів з Габсбурзької династії (роботи А. Брауна). На фасаді збереглася ренесансна штукатурна оздоблення сграффито. Після Іоанеллі власником будинку став хутровик Карл Маркс. Він теж вносив зміни в стилі бароко.

З XVI століття «У Сикстів» розливали пиво і вино. Саме тут подавалося найкраще чеське пиво того часу - раковніцьке.

При археологічних дослідженнях кінця 90-х рр. XX століття в підземних частинах будинку виявилися старовинні колодязі і цінні артефакти. Були знайдені рогова статуя Мадонни (XIII в.), розписна позолочена сирійська чашка та інші предмети. Знахідки в якійсь мірі підтверджують легенди, пов'язані з будинком «У Сікстів». Розповідають, що в середні століття будинком володів шинкар. Справи його закладу йшли неважливо, але він свято вірив у силу Яна Непомука і щодня молився святому.

Якось йому було видіння: явився святий і вказав місце в підвалі, де зберігалась скриня, повна золота. Повіривши в чудо, шинкар пішов шукати скарб і знайшов його! Частину грошей він вклав в свою справу, решту віддав на благодійність.

Інша легенда оповідає про те, що таємні ходи з'єднували Староміський княжий палац, будинки під Целетною вулицею і Тинський костел. У підземеллі був вівтар княжни Людмили, а в Сикстовому будинку жив її духівник.

З 1990 року в підвальному приміщенні будинку «У Сикстів» знову з'явився винний бар, а на першому поверсі відкрилося кафе Егона Кіша (kavárna Egona Ervína Kische). Відвідувачі бару сьогодні можуть побачити збережені стародавні частини будівлі: готичну арку, потужну колону, кладку романського періоду з квадратних кам'яних плит.

Джерело

Как добраться к точке: 
Celetná 553/2
Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу