м. Прага. Будинок Шторха.

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +10 / 2 участники / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • ЧехияСреднечешский крайПрага
Описание

Štorchův dům (U kamenné Panny Marie)

У Празі є безліч цікавих будівель з власною історією, і важко виділити найкрасивішу з них. Будинок видавця Олександра Шторха на розі Староміської площі (Staroměstské náměstí) - одна з найбільш примітних будівель столиці.

Будинок Шторха чехи називають «Шторхув будинок» (Štorchův dům). Він дуже старий, як і більшість будинків в комплексі Староміської площі. Будівля, що стоїть на площі сьогодні, була побудована в 1896-1897 рр. До цього часу вона кілька разів перебудовувалася.

Фасад будинку не виділяється ліпними елементами, барельєфами або іншими об'ємними деталями, як сусідні будівлі - тим ефектніше виглядає на рівній стіні його витончений готичний еркер.

Коли будинок Шторха реконструювали, архітектор Фрідріх Охман планував створити в новій будівлі рівний фасад без рельєфних прикрас. Зодчий хотів відновити середньовічний вигляд будинку, до того ж на великій площі гладкої стіни планувалося виконати розпис. Однак красивий еркер в готичному стилі просто не можна було зруйнувати. Його необхідно було зберегти - так вирішили архітектори, будівельники і сам власник будівлі.

Будівельними роботами керував архітектор Франтішек Тіхна. Під час внутрішнього перепланування будинку робочих чекав сюрприз - всередині будівлі виявилася маленька каплиця. Входу до неї не було - в загадковому спорудженні не знайшлося взагалі ніяких дверей. Коли все-таки вдалося потрапити всередину каплички, там стояв стіл. На столі лежав меч, і ніяких більше слідів навколо не було. Як меч потрапив всередину каплиці, хто все це зробив - достеменно невідомо.

В архітектурному вигляді Шторхова будинку втілився еклектичний стиль чеського неоренесансу з елементами Владиславської готики. Будинок стоїть на старовинному фундаменті. На його фасаді готичні фіали і романські отвори сусідять з фігурним аттиком ренесансного стилю із ступінчастим фронтоном. Будівля відрізняється чудовим фасадним розписом в техніці сграфіто. Ця робота художника Мікулаша Альоша - яскравий зразок Празького Сецессіона. Сюжети кольорових фресок зображують Святого Вацлава - покровителя чехів. Вацлав з списом на білому коні урочисто в'їжджає на Староместську площу. Фігура вершника оточена стилізованим рослинним орнаментом.

Вацлав зображений поруч з деревом, а в хмарах над ним літає птах - символ свободи чеської нації. Ще три птиці зображені у верхній частині фасаду. Це лелеки - вони дуже популярні в Чехії. Лелек часто зображують у вигляді будинкових знаків на фасадах будівель. З ними пов'язані народні легенди - вважається, що ці птахи приносять щастя.

Фасад Шторхова будинку зображеннями цих птахів прикрасили цілком закономірно. Прізвище «Шторх» німецькою мовою означає: «лелека». (У той час, коли будували будинок видавця, офіційною мовою в Чехії вважався німецький.) Крім птахів і Вацлава на фасаді будинку можна побачити старовинний герб Праги, герб королівства Чехія і імена власників будівлі.

У старій Чехії було традицією давати будівлям імена, пов'язані з їх господарями. Історія Шторхова будинку сходить до XV століття. За століття він змінив вже багато імен. Його називали «Маршалковський будинок», «Будинок у чорних воріт». Найвідомішою старовинною назвою було - «У кам'яної діви Марії» (U Kamenné Panny Marie).

У цій будівлі довгий час знаходився книжковий магазин - адже Олександр Шторх був видавцем. Сьогодні це вже не так. З центру Праги зникають традиційні, звичні для людей магазини - їх змінили обмінні пункти, кафе і сувенірні лавки - все, чим можна зацікавити туристів. Зараз в Шторховом будинку розмістився магазин сувенірів.

Шторхів будинок був сильно пошкоджений в кінці війни - в 1945 році. Його відновлювали кілька разів: в 1948, 1972 і 1993 рр. Кожен раз архітектори поверталися до варіанту, задуманому Фрідріхом Охманном. Будинок Шторха сьогодні не можна назвати зразком будь-якого певного архітектурного стилю. Він є пам'ятником епохи модерну, і, по суті, він еклектичний. Цей будинок привертає туристів своєю незвичайною красою без надмірностей. Завдяки поєднанню різних стилів він вдало вписався в забудову Староміської площі. За його нинішнього вигляду можна простежити всю історію празької архітектури.

Джерело

Как добраться к точке: 
Staroměstské náměstí 16/552
Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
Аватар пользователя Хорт
1 Фото
Хорт
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу