м. Прага. Будинок «У золотого єдинорога».

Аватар пользователя olanko
  • Теги:
    • Дом,
    • Архитектурные сооружения

Оценка: +5 / 1 участник / 0 рекомендации / (+0) (-0) качество

  • ЧехияСреднечешский крайПрага
Описание

U (zlatého) jednorožce (U bílého koníčka, U červených dveří)

Пам'ятник архітектури будинок «У Золотого єдинорога» розташований» на розі Залізної вулиці в південній частині Староместської площі. Будівля, яка є одним з найстаріших будинків Праги, також іноді згадується як будинок «У Червоних дверей» або будинок «У Білого коника».

Спочатку на місці будинку стояли дві будівлі в романському стилі, злиття яких відбулося в 1357-1359 роках: їх залишки можна побачити в підвальних приміщеннях. Від старовинної будівлі залишилися готичні склепіння з унікальними ліпними елементами, що збереглися практично в первозданному вигляді.

Аж до 1493 року будинок належав постійним власникам, поки його не викупив Jiri od Jednorožce. Саме він помістив символ свого прізвища на фасад будинку, з тих пір званого У Золотого єдинорога. В кінці XV століття в будівлі була проведена велика і дорога реконструкція в готичному стилі, проектом якої керував чеський архітектор Матей Рейсек, автор знаменитої Порохової вежі. Будинок придбав красивий портал з ліліями і ребристим склепінням, а також на згадку про Рейсека на фасаді залишився його барельєфний портрет того ж періоду.

У XVII-XVIII століттях будівля неодноразово піддавалося метаморфозам. Спочатку була проведена перебудова в бароковому стилі під керівництвом Франтішека Каньки, пізніше будівля була реконструйована в класичному стилі і набула того вигляду, в якому збереглася до наших днів. Історики припускають, що сходи, якими досі користуються відвідувачі будинку, були також побудовані в цей період. Під час археологічних досліджень в одному з приміщень була знайдена потайна кімната, призначення якої і нині залишається загадкою.

Джерело

Как добраться к точке: 
Staroměstské náměstí 20/548
Отчёты
Аватар пользователя vv
1 Фото
vv
0
Ваша оценка: Нет

Вернуться к началу